Huawei isporučio milijun testnih mobitela s HongMeng OS-om

Iako se nada kako će SAD ukinuti donesene zabrane Huawei usporedo nastavlja i s razvojem vlastitog OS-a – ovih dana isporučeno je milijun testnih mobitela s HongMeng OS-om

Stjepan Bilić srijeda, 12. lipnja 2019. u 00:02

Da Huawei razvija vlastiti operacijski sustav kojim bi jednog dana eventualno zamijenio Android priče kruže odavno, još od 2012. godine. Da u tome itekako ima istine potvrdio je i sam Huawei nakon što se suočio sa zabranama koje mu je nametnuo SAD.

I dok se Google plaši da bi takva forkana inačica Androida bila još veća prijetnja za SAD i svijet, određeni izvori (Rosenblatt Securities) tvrde kako je Huawei dodatno poboljšao sigurnosne funkcije za zaštitu osobnih podataka u odnosu na originalni Android. Tko je upravu, vrijeme će pokazati. Naime, Huaweijev OS bi trebao biti spreman za distribuciju tijekom ove jeseni, ili najkasnije u proljeće 2020. godine, što i nije toliko daleko koliko se na prvu čini.

Kineski mediji, China Daily, navode kako je za potrebe testiranja Huawei već isporučio milijun mobitela na kojima je instaliran HongMeng OS. Njihov vlastiti operacijski sustav zamišljen je tako da bude kompatibilan s velikim brojem različitih uređaj, ne samo mobitela, već i tableta, televizora, računalima, pametnim gadgetima i automobilima.

Prema izvoru, HongMeng OS temelji se na mikrokernelu kojeg se može vrlo brzo prilagoditi, ovisno o tvrtkinim potrebama. Inače, Rosenblatt Securities u svojem izvještaju navodi još i kako je HongMeng u potpunosti kompatibilan sa svim Android aplikacijama. Huaweijev tim je tijekom razvijanja vlastitog OS-a proučavao Android i iOS na kojima su učili kako jedan OS treba izgledati.

Na tržištima izvan Kine, HongMeng bi trebao nositi naziv ARK OS, mada se zadnjih dana spominje i naziv OAK OS. Koji god naziv OS-a na kraju bio, Huawei će morati riješiti veći problem – tržišni udjel, jer Android i iOS zajedno drže gotovo 99,99% tržišta.