Huawei nova 5i na AnTuTuu i Geekbenchu

Iako su iduća tri mjeseca poprilično neizvjesna za Huawei, tvrtka i dalje radi na novim mobitelima, kroz najpopularnije benchmark alate AnTuTu i Geekbench tako je prošao nova 5i

Stjepan Bilić utorak, 4. lipnja 2019. u 06:00

Huawei zadnjih tjedana prolazi kroz ozbiljne poslovne probleme. Kako već zasigurno znate SAD je stavio ovu kinesku tvrtku na „crnu listu“ nakon čega su i brojne američke i europske tvrtke raskinule svoje dotadašnja ugovore. Nije da su imale izbora, jer da nisu kršile bi izvršnu naredbu kojom je Trump proglasio izvanredno stanje u SAD-u uzrokovano sigurnosnim prijetnjama u informatičkom sektoru.

No, ubrzo je stigla i odgoda od 90 dana koja je omogućila svojevrsno prijelazno razdoblje tijekom kojeg američke tvrtke mogu nastaviti poslovati s Huaweijem. Odgoda ističe 19. kolovoza, a što će tada biti s Huaweijem, nitko ne zna. Iz Huaweija poručuju kako imaju alternativna rješenja za operacijske sustave, pa čak i za online trgovinu aplikacijama. Kako će ih prihvatiti korisnici koji su navikli na Google aplikacije i servise tek će se vidjeti.

No za sada Huawei nastavlja kao da se ništa dogodilo nije. Potvrda tomu je i testiranje novog mobitela iz serije Nova. Riječ je mobitelu nova 5i koji se ovih dana pojavio u bazama najpopularnijih benchmarka – AnTuTua i Geekbencha. AnTuTu je detektirao kako se nova 5i temelji na Kirin 710 čipu, Mali-G51 grafici te kako se radi o uređaju s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Shodno vremenu testirani uređaj je imao aktualnu inačicu Androida – 9.0 Pie. Na ime, detektiranog softvera i hardvera AnTuTu je testiranom uređaju dodijelio 131.715 bodova.

Dio navoda je potvrdio i Geekbench, posebno one vezano uz količinu radne memorije i pogonski čip. Da je riječ o istim uređajima potvrđuje i oznaka modela – HUAWE GLK-LX3 koja je kod oba benchmarka ista. Geekbench je nova 5i dodijelio 1.538 bodova u Single-Core i 5.388 bodova u Multi-Core testovima.

Inače, ranije glasine govore kako će Huaei nova 5i imati zaslon razlučivosti 2.310 x 1.080 točaka koji će imati u lijevom gornjem kutu i rupu za selfie kameru. Sa stražnje strane kućišta trebale bi se nalaziti tri kamere, bljeskalica i skener otisaka prstiju. Što se baterije tiče, prema glasinama nova 5i bi trebao imati bateriju od 3.900 mAh.

Službeno predstavljanje trebalo bi biti tijekom ovog mjeseca. Kada točno, još se ne zna.