Predstavljeni Galaxy S10 Lite i Galaxy Note10 Lite

Samsung je službeno predstavio telefone Galaxy S10 Lite i Galaxy Note10 Lite. S prednje strane oba sliče kao jaje jajetu, ali sa stražnje i unutrašnjosti kriju se razlike

Stjepan Bilić subota, 4. siječnja 2020. u 06:30

Nakon više tjedana raznih glasina o telefonima Galaxy S10 Lite i Galaxy Note10 Lite, Samsung je istima odlučio stati na kraj i to na način da javnosti službeno predstavi navedene uređaje. Kao što se može vidjeti na uvodnoj fotografiji s prednje strane oba uređaja sliče kao jaje jajetu, no razlika među njima ipak ima – u unutrašnjosti te na stražnjoj strani kućišta.

Samsung je oba uređaja odlučio opremiti s istim 6,7“ zaslonom razlučivosti 2.400 x 1.080 točaka. Zasloni imaju punch-hole unutar kojeg je smještena 32 MP selfie kamera. Galaxy S10 Lite ima Super AMOLED Plus Infinity-O, a Galaxy Note10 Lite Super AMOLED Infinity-O zaslon. Po pitanju memorije oba uređaja će uskoro biti moguće nabaviti u istim konfiguracijama s 6 i 8 GB RAM-a te s 128 GB podatkovnog prostora. Zadnja zajednička točka im je baterija (4.500 mAh) i OS (Android 10 i One UI 2.0).

Galaxy S10 Lite temelji se na Snapdragon 855 čipu. Sa stražnje strane ima tri kamere čija razlučivost iznosi 48 MP (glavna), 12 MP (ultra-široka) i 5 MP (makro). Glavna kamera na ovom modelu novu Super Steady OIS stabilizaciju koja je prema navodima proizvođača bolja od one na aktualnim flagship modelima.

Galaxy Note10 Lite dobio je Exynos 9810 SoC koji pogoni flagshipe iz serije Galaxy S9 i Galaxy Note9. Sa stražnje strane kućišta nalaze se također tri kamere, ali različitih razlučivosti u odnosu na kamere na S10 Lite modelu. Note10 Lite ima tri kamere od po 12 MP, od čega je jedna telefoto s optičkim uvećanjem do 2x. Glavna kamera podržava Dual Pixel AF i OIS.

Galaxy Note10 Lite zadržao je podršku za S-Pen
Galaxy Note10 Lite zadržao je podršku za S-Pen

Ono po čemu se Galaxy Note serija najviše razlikuje u odnosu na seriju Galaxy S jest podrška za digitalnu olovku, S-Pen. Navedenu podršku ima i ovaj slabiji model koji ujedno podržava i zračne geste. Za kraj spomenimo i jedan feature kojeg nema ni punokrvni Galaxy Note10, a Lite model ga ima – 3,5-milimetarski audio port. No s druge strane, navedeni port nije dio telefona Galaxy S10 Lite.

Potonja odluka pomalo čudi, jer je u flagship taboru situacija obrnuta – Galaxy S10 (sva tri modela) imaju 3,5-milimetarski audio port dok ga Galaxy Note10 nema. Čini se kako je Samsung ovog puta laganu prednost dao ljubiteljima Note serije.

Galaxy S10 Lite moći će se nabaviti u Prism White, Prism Black i Prism Blue bojama, a Galaxy Note10 Lite u Aura Glow, Aura Black i Aura Red bojama. Prodaja oba modela trebala bi početi krajem prvog kvartala 2020. godine. Najavljene su početne cijene od 599 eura za Galaxy S10 Lite i 649 eura za Galaxy Note10 Lite.