Huaweijeva šefica financija Meng Wanzhou puštena na slobodu nakon nagodbe

Pod optužbama za izbjegavanje sankcija Wanzhou je uhićena prije gotovo tri godine u Kanadi, a SAD su sada odustale od zahtjeva za izručenjem nakon što je priznala dio krivnje

Sandro Vrbanus subota, 25. rujna 2021. u 10:48

Priča o uhićenoj direktorici financija kineskog Huaweija, Meng Wanzhou, polako dolazi svojem kraju nakon gotovo tri godine. Ona je, podsjetimo, u prosincu 2018. godine bila uhićena u Kanadi na temelju naloga poslanoga iz SAD-a. Tada su američke vlasti bile u otvorenom trgovinskom ratu s Kinom, okomile su se bile primarno na Huawei, pa je Meng Wanzhou bila optužena, među ostalim, za izbjegavanje američkih sankcija, prevare i krađu poslovnih tajni američkih kompanija.

Nakon uhićenja u Kanadi protiv nje je podignuta optužnica, odrađeno je nekoliko saslušanja, no Kanada je nikada nije izručila SAD-u. Kao odmazdu za njezino uhićenje Kina je zadržala dvojicu Kanađana, Michaela Spavora i Michaela Kovriga, također pod optužbama za gospodarski kriminal, i držala ih preko tisuću dana u pritvoru. Wanzhou je u Kanadi također svo ovo vrijeme bila u kućnom pritvoru, a diplomatski pokušaji s kineske i kanadske strane na kraju su urodili plodom i doveli do mirnog razrješenja situacije.

Nagodba ne oslobađa Huawei

Wanzhou je priznala dio krivnje i nagodila se s američkim tužiteljima. Prema nagodbi, kriva je za zavaravanje američkih vlasti i poslovanje preko iranskog Skycoma kako bi izbjegli sankcije Huaweiju. No, neće joj biti suđeno u slučaju da se do prosinca 2022. godine ponaša u skladu s nagodbom. Nakon uspješno postignute nagodbe, puštena je na slobodu i ušla je u zrakoplov koji će je vratiti kući, u Kinu. Istodobno su kanadski poduzetnici poznati kao "dva Michaela" pušteni iz kineskog pritvora i ukrcani na let za Kanadu.

Sporazum s američkim tužiteljima u ovom slučaju potpisala je samo Meng Wanzhou, i samo će ona biti oslobođena optužbi ako bude poštivala dogovorene uvjete. Sudski proces protiv Huaweija bit će nastavljen.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi