Fakultet informatike u Puli - Suvremeni kolegiji kao okosnica programa

Temeljna aktivnost FIPU znanstveni su rad i obrazovanje informatičkih kadrova koji su danas jedno od najtraženijih zanimanja na globalnom tržištu. Jeste li znali da samo u EU godišnje nedostaje preko pola milijuna informatičara?

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

Glavni trendovi razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije iz ovogodišnje perspektive usmjereni su prema razvoju umjetne inteligencije, Internetu stvari i cyber sigurnosti. Na FIPU kontinuiranom se prilagodbom nastavnih programa drži aktivan korak s trendovima te se dodatno uključuje i u znanstvene i stručne razvojne projekte. Za te potrebe FIPU razvija znanstvenu i stručnu suradnju s gospodarskim objektima, kako bi razvoj IKT i kompetencije završenih studenata prilagodili potrebama tržišta.

Uz temeljne kolegije, koji su dostupni na svim fakultetima informatike, uvedeni su kolegiji koji uključuju suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije (Umjetna inteligencija, Internet stvari, Blockchain aplikacije, Dizajn i programiranje računalnih igara, Sigurnost informacijskih sustava, itd.). Time se sadašnjim i budućim studentima prenose znanstvena i stručna znanja i kompetencije, kako bi se mogli što bolje plasirati na tržištu rada.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta informatike u Puli

Proces osposobljavanja za rad u IT sektoru obuhvaća transfer i akviziciju sljedećih znanja i vještina – poznavanje rada u programskim jezicima (C++, Python, R, JavaScript, Java, Kotlin) i poznatim programskim okvirima (VueJS, express, Blazor), rad s bazama podataka (Postgres, MySQL, Oracle, MongoDB), primjena osnovnih koncepata podatkovne znanosti (Data Science), sustave poslovne inteligencije i analitike (Business intelligence, Business Analytics), strojnog učenja (TensorFlow, OpenCV), upravljanje poslovnim procesima (camundaBPM, Apromore, Signavio), Blockchain aplikacije, poznavanje načina rada, arhitekture i administriranja komunikacijskih mreža, dizajniranje i programiranje računalnih igara, mobilnih i web-aplikacija.

Potpuni online studij za izvanredne studente

Koronakriza primorala je fakultete da prije godinu dana uvedu nastavu na daljinu. Pored raznih izazova, kojih je bilo i koji su još pred nama, stečena su i određena pozitivna iskustva, nakon kojih se pouzdano može tvrditi da je isključivo klasična nastava u učionici, kao jedini oblik prenošenja znanja, zapravo – prošlost. Moderni alati kao dopuna ili zamjena za neke dijelove tog procesa pokazuju neupitne prednosti te treba očekivati da će se u bliskoj budućnosti klasična nastava dopunjavati ili zamijeniti raznim oblicima online nastave.

Već od sljedeće akademske godine FIPU namjerava uvesti mogućnost potpunog online studija za izvanredne studente. Dakako da za online studij treba stvoriti odgovarajuće preduvjete, među kojima ističemo dobivanje dopusnice za online studij i online organizaciju svih studentskih servisa, poput upisa, studentske referade, knjižnice, na čemu FIPU aktivno radi i uživa potpunu potporu Sveučilišta i svih službi. Online studij značajno će olakšati studij izvanrednim studentima, jer će se smanjiti potreba za putovanje na nastavu i svim za to vezanim troškovima.

###

Bug 341 travanj 2021.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi