Veleučilište u Požegi - IT studij koji priprema studenta za pokretanje startup tvrtke

Veleučilište u Požegi je jedno od najstarijih javnih veleučilišta u Hrvatskoj, a nalazi se među tri najbolje ocijenjena veleučilišta. Od ove akademske godine nudi novi program - Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

Studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo je novi studij na Veleučilištu u Požegi i u akademskoj godini 2021./2022. upisuje se prva generacija studenata. Studij traje 3 godine, a izvodit će se kao redoviti studij. Studijski program je relativno nov i samim tim je usklađen sa najnovijim trendovima i tehnologijama s područja IT-a. Nastao je kao rezultat komunikacije Veleučilišta i partnerskih institucija u okruženju pri čemu je bilo jasno da postoji stalna potreba za stručnim kadrom koji dobro poznaje informacijske tehnologije i vješt je u rješavanju problema koristeći iste.

Primarni fokus pri razvoju studijskog programa jasan je iz samog naziva, a to je podrška elektroničkom poslovanju i razvoj novih aplikacija. Ipak, bili smo svjesni da će dio studenata završetkom studija željeti sami pokrenuti tvrtke i realizirati neke svoje ideje kroz startup projekte. To nas je potaklo da studijski program obogatimo kolegijima s područja ekonomije i poslovanja.

Posjetite službenu web stranicu Veleučilišta u Požegi

Sveobuhvatne kompetencije

Kompetencije koje student stječe tijekom studija mogu se podijeliti u tri grupe:

1. Razvoj softvera - Usvajanje terminologije i načina razmišljanja vezanog uz razvoj računalnog softvera tj. osnove programskog inženjerstva. Studenti će steći konkretna i tražena informatička znanja pomoću kojih će moći specificirati softversko rješenje za konkretan problem, dizajnirati potrebne baze podataka te korištenjem razvojnih alata izraditi softversko rješenje (aplikaciju) na različitim platformama temeljeno na konkretnim zahtjevima korisnika.

2. Održavanje i podrška - Priprema studenata za buduće zadatke iz područja održavanja i podrške pretpostavlja usvajanje naprednih znanja vezanih uz principe rada računala, operativnih sustava, uredskih aplikacija, računalnih mreža, interneta te modernih poslovnih aplikacija temeljenih na „cloud“ i „on premise“ arhitekturi. Studenti će pohađajući kolegije usvojiti vještine vezane uz izradu raznih vrsta digitalnih dokumenata, primjenu novih digitalnih tehnologija koje omogućuju povećanje dosega prisutnosti te iskorištenje novih pristupa u marketingu, automatizaciji i optimizaciji poslovnih procesa.

3. Poduzetništvo - Savladavanje ekonomskih temelja za samostalno obavljanje poduzetničke djelatnosti te razumijevanje poslovnih koncepata čije se poznavanje očekuje u svakoj gospodarskoj djelatnosti. Pri tome, naglasak je na razvijanju sposobnosti i vještina, kao što je znanje o pregovaranju, vođenju sastanaka i poslovne komunikacije te shvaćanja osnova poduzetništva i tzv. „mekih“ vještina.

Da bi studenti stekli navedene kompetencije prve grupe, pohađat će kolegije kao što su: Osnove programiranja, Objektno orijentirano programiranje, Programiranje web aplikacija I, Programiranje web aplikacija II, Programsko inženjerstvo, Razvoj aplikacija na mobilnim platformama, Primjena strojnog učenja itd. Kompetencije druge grupe vezane uz održavanje informacijskih sustava studenti će steći pohađajući kolegije kao što su: Operativni sustavi i građa računala, Operacijski sustavi otvorenog koda, Baze podataka, CMS sustavi i web dizajn, Računalne mreže i mrežne usluge, Administriranje računalnim mrežama, Računalni alati u vizualnoj komunikaciji itd.

Treća skupina kompetencija stječe se pohađajući kolegije Osnove ekonomije, Poslovno komuniciranje, Elektronički marketing, Digitalno oglašavanje, Osnove računovodstva za poduzetnike, Pravni okvir elektroničkog poslovanja, IT sustavi EU fondova itd.

Veleučilište u Požegi
Veleučilište u Požegi

O instituciji i uvjetima studiranja

Veleučilište u Požegi je jedno od najstarijih javnih veleučilišta u Republici Hrvatskoj koje postoji već treće desetljeće. Ono po čemu se razlikuje od ostalih javnih i privatnih visokoškolskih institucija je razina kvalitete, te se nalazi među tri najbolje ocijenjena veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Studentima je na raspolaganju i studentski dom sa 110 ležaja, tako da u pitomom okruženju malog grada mogu studirati uz korištenje resursa koji su do sada bili dostupni samo u velikim sveučilišnim gradovima. Detaljnije o studiju možete se informirati na adresi eppi.vup.hr

###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?