VSITE - Studij za budućnost, podatkovno inženjerstvo i strojno učenje

Visoka škola za informacijske tehnologije u Zagrebu (VSITE) pruža optimalnu kombinaciju iskustva i inovacija

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

Studiranje na VSITE-u uzbudljivo je iskustvo stjecanja naprednih znanja u znanstvenom polju računarstva. Preddiplomski stručni studij informacijskih tehnologija traje samo tri godine, a kroz svoja četiri smjera daje široka temeljna znanja struke i omogućuje razvoj karijere prema afinitetima studenata i potrebama IT tržišta rada. Nakon završenog preddiplomskog studija, studenti mogu upisati Specijalistički diplomski stručni studij informacijskih tehnologija, koji traje dvije godine i omogućuje daljnje usavršavanje kroz usvajanje visoko vrijednih specijalističkih znanja i vještina.

Budućnost ne možemo predvidjeti, ali za nju se možemo pripremiti. Možemo pratiti trendove, brzinu promjene i smjer u kojem se razvijaju suvremene informacijske tehnologije i računarstvo. Taj razvoj toliko je dinamičan da će, prema predviđanjima, inženjeri informacijskih tehnologija i računarstva tijekom karijere doživjeti tri do četiri velike promjene tehnologije, a nove alate svladavat će na godišnjoj razini. Moderna paradigma visokog obrazovanja je “naučiti kako usvajati novo znanje”. VSITE obučava studenta, budućeg IT stručnjaka, za brzo i učinkovito savladavanje novih informacijskih tehnologija kroz široko temeljno znanje i praktičan samostalan rad na višim godinama studija.

Posjetite službenu web stranicu Visoke škole za informacijske tehnologije (VSITE)

Podatkovno inženjerstvo i strojno učenje

Danas je duboko učenje osnovni alat umjetne inteligencije, a umjetna inteligencija i strojno učenje ulaze u sve segmente života, najviše kroz algoritme računalnog vida. U informacijskoj tehnologiji govorimo o podatkovnoj znanosti, odnosno podatkovnom inženjerstvu. To je područje nastavak razvoja digitalne obrade podataka, gdje stohastičke karakteristike podataka i njihova količina traže novo rješenje – strojno učenje.

VSITE je proveo prvu fazu prilagodbe studijskih programa za sveprisutnu digitalnu transformaciju. Provedene su prema opsegu male, a suštinski duboke promjene silabusa predmeta. U većini predmeta na preddiplomskom i specijalističkom diplomskom studiju informacijskih tehnologija prenose se znanja o primjeni umjetne inteligencije i strojnog učenja. Osnovana su i dva nova predmeta na području umjetne inteligencije. Sadašnji i budući studenti VSITE-a znanje s područja podatkovnog inženjerstva i strojnog učenja dobit će od nastavnika koji su svoje iskustvo stekli na najvećem projektu iz područja umjetne inteligencije sufinanciranom od EU u Republici Hrvatskoj – “Predikcije suspektnog ponašanja”. Vrhunsko superračunalo za duboko učenje, nabavljeno u sklopu tog projekta, koristit će se u nastavi i budućim projektima.

Raspberry Pi radionica
Raspberry Pi radionica

Preddiplomski stručni studij informacijskih tehnologija

VSITE gradi svoj preddiplomski studij na temeljima koje čine kolegiji s područja fizike, matematike, elektrotehnike, društveni predmeti i kolegiji iz područja jezgre računarstva – Digitalna i mikroprocesorska tehnika, Arhitektura i organizacija digitalnih računala, Operacijski sustavi, Informacijski sustavi, Baze podataka, Računalne mreže, Uvod u programiranje, Programske metode i apstrakcije. Na čvrste temelje naslanjaju se stručni kolegiji prema izboru studenata. Novi izborni predmet “Uvod u umjetnu inteligenciju i strojno učenje” u šestom semestru daje sintezu tehnika koje su uvedene u odgovarajućim predmetima prethodnih semestara. Na preddiplomskom studiju student bira jedan od četiri smjera. Osim kolegija odabranog smjera, student ima mogućnost upisati i kolegije s drugih smjerova, i tako kreirati svoj osobni profesionalni profil. Završetkom preddiplomskog stručnog studija, težine 180 ECTS-a, stječe se zvanje stručni prvostupnik inženjer / stručna prvostupnica inženjerka informacijskih tehnologija.

Specijalistički diplomski stručni studij informacijskih tehnologija

Specijalistički diplomski stručni studij informacijskih tehnologija koji izvodi VSITE vertikala je obrazovanja za sve smjerove preddiplomskog studija. Na specijalističkom studiju studenti prema vlastitom izboru usvajaju napredna specijalistička znanja i vještine potrebne za inventivnu primjenu suvremenih tehnologija i upravljanje promjenama. Studij pruža niz predmeta matematike, kojima se proširuje teoretska osnova informacijskih tehnologija, niz izbornih društvenih predmeta te specijalističke predmete struke, uključivo nove i postojeće predmete podatkovnog inženjerstva. Ovdje ističemo predmete Mobilne aplikacije, Dinamičko programiranje, Osnove robotike, Računalna forenzika, Računalna grafika te Digitalna obrada signala i Projektiranje digitalnih sustava, koji su temelj računarstva visokih performansi. Završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija, težine 120 ECTS-a (ukupno s preddiplomskim studijem 300 ECTS-a), stječe se zvanje stručni specijalist inženjer / stručna specijalistica inženjerka informacijskih tehnologija.

Zapošljavanje – 95% završenih studenata radi u struci

Školovanje na VSITE-u omogućuje studentu da se u vrlo kratkom vremenu, i uz najveću moguću učinkovitost, uklopi u radnu sredinu. To potvrđuje i statistika – više od 95% studenata s diplomom VSITE-a rade u struci kao programeri, inženjeri za projektiranje i održavanje računalnih sustava i mreža, projektanti baza podataka, web-dizajneri te projektanti informacijskih sustava. Mnogi obavljaju odgovorne dužnosti u svojim organizacijama, a oni koji se žele uključiti u znanstveni rad, sa završenim specijalističkim studijem, mogu upisati i doktorski studij na sveučilištima u Sloveniji. Taj rezultat ne čudi, s obzirom na to da su nastavnici i stručni suradnici VSITE-a mahom vrhunski IT stručnjaci.

Svaki student dobiva laptop koji mu ostaje na trajno korištenje
Svaki student dobiva laptop koji mu ostaje na trajno korištenje

Studiranje na VSITE-u

Svi podaci o studijskim programima, načinu upisa i školarini, nalaze se na stranici www.vsite.hr. Školarina se plaća prema broju upisanih ECTS bodova te pokriva sve troškove, od nastavnih materijala i literature, do promocije i diplome. Nema skrivenih troškova. Štoviše, svaki student preddiplomskog studija dobiva prijenosno računalo s licenciranim programima, koje koristi za vrijeme studija, a kad završi studij, zadržava ga u trajnom vlasništvu.

Na VSITE-u možete odabrati program redovitog ili izvanrednog studija (uz rad), a tu su i razni programi cjeloživotnog obrazovanja kroz djelomični studij. VSITE također organizira radionice i seminare za svoje alumnije i druge zainteresirane IT stručnjake.

###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?