Visoko učilište Algebra - Vodeći digitalni studiji za sigurnu budućnost i karijeru

Visoko učilište Algebra od svojih se početaka posebno voli pohvaliti suradnjom s gospodarstvom, koja studentima otvara brojne prilike već i tijekom studija, a danas je posebno ponosno na to što mnogi njihovi alumniji rade u uspješnim stranim i domaćim tvrtkama

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

Digitalni sektor ne prestaje rasti – globalna ga je pandemija čak i osnažila jer je fokus sve više na digitalnoj ekonomiji i digitalnim uslugama – a karijera u njemu, bez obzira zanima li budućeg studenta više primijenjeno računarstvo, razvoj softvera, računalne mreže, multimedija, digitalni marketing ili digitalni dizajn, siguran je izbor. Visoko učilište Algebra od svojih se početaka posebno voli pohvaliti suradnjom s gospodarstvom, koja studentima otvara brojne prilike već i tijekom studija, a danas je posebno ponosno na to što mnogi njihovi alumniji rade u uspješnim stranim i domaćim tvrtkama – od kojih su poneke baš ovih dana punile portale i novinske naslovnice svojim sjajnim uspjesima, rastom i investicijama…

Preliminarna analiza interesa maturanata pokazuje kako bi ove godine za studij na Visokom učilištu Algebra moglo biti zainteresirano i više od 20 posto studenata više nego prošle akademske godine! Pojedini studiji, poput preddiplomskog studija digitalnog marketinga, pokazuju tendenciju rasta broja upisa i veću od 60 posto u odnosu na prošlu godinu, a ne zaostaju niti podaci o interesu za studijskim programima primijenjenog računarstva.

Posjetite službenu web stranicu Visokog učilišta Algebra

Osim što buduće studente motiviraju kvaliteta znanja i praktičnih vještina koje će im osigurati studij na Algebri – što je jedan od glavnih razloga upisivanja stručnih studija, gdje se stječu konkretna, u praksi primjenjiva znanja – ti podaci pokazuju da su današnji maturanti, a budući studenti, svjesni i važnosti digitalnih tehnologija, ali i da vide brojne promjene u digitalnom poslovanju koje se događa posvuda oko nas. A kako i ne bi bili, potaknuti brojnim pozitivnim vijestima o uspjesima hrvatskih tvrtki iz digitalnog sektora, koje smo imali prilike čuti ovih dana!

Računarstvo, digitalni marketing i dizajn

Visoko učilište Algebra danas provodi šest preddiplomskih i sedam diplomskih stručnih studija iz područja računarstva, multimedije, digitalnog marketinga, poslovnog upravljanja i dizajna. Na tom učilištu, koje je dvaput zaredom proglašeno najkvalitetnijim stručnim studijem u Hrvatskoj, vjeruju kako svatko koga privlači digitalni sektor može pronaći studijski program koji ga zanima.

U području računarstva, na raspolaganju su smjerovi programskog i sistemskog inženjerstva, dok studij multimedije spaja razvoj digitalnog sadržaja s razvojem weba i korisničkog sučelja. Preddiplomski studijski program, koji kombinira znanja ekonomije i digitalnih tehnologija, već je spomenuti studij digitalnog marketinga, prvi te vrste koji je bio pokrenut, ne samo u Hrvatskoj, već i na širem području. Kreativcima su, pak, na raspolaganju preddiplomski studiji dizajna i 3D oblikovanja.

Budući studenti Visokog učilišta trebaju znati i kako im Algebra pruža mogućnost kontinuiteta te kasnijeg nastavka obrazovanja na srodnim diplomskim studijima jer su oni na raspolaganju za svako od spomenutih područja – uključujući primijenjeno računarstvo, digitalni marketing i dizajn.

Štoviše, na diplomskoj razini studiji se dodatno granaju, kako bi pokrili neka od najzanimljivijih područja današnjice – studenti se, primjerice, mogu specijalizirati za podatkovnu znanost, razvoj računalnih igara, digitalni marketing ili kreativno upravljanje dizajnom i tržišnim komunikacijama. Mnogi od tih studijskih programa, poput primijenjenog računarstva, s fokusom na podatkovnoj znanosti i razvoju analitičkih vještina, ili, pak, studija razvoja računalnih igara, bili su, ponovno, prvi te vrste u zemlji.

Naglasak na projektnoj nastavi i iskustvu u tvrtkama

Student Visokog učilišta Algebra spreman je sutra sjesti za računalo i baviti se konkretnim poslom u tvrtki koja ga je zaposlila – Algebra se već godinama može pohvaliti podatkom o gotovo stopostotnoj zaposlenosti studenata nedugo nakon završetka studija. Službeni podatak govori o 94-postotnoj zaposlenosti unutar šest mjeseci od stjecanja diplome, no brojni studenti zaposle se ili pronađu budućeg poslodavca već tijekom druge godine studija; pritom je, barem što se hrvatskih IT tvrtki tiče, naročito velika potražnja za onima koji studiraju softversko inženjerstvo, ali ne zaostaju niti drugi smjerovi.

Ta spremnost studenta da se vrlo brzo uključi u konkretne aktivnosti i radne zadatke u tvrtki koja ga je zaposlila nije slučajna, već je rezultat promišljene strategije i brojnih inicijativa koje je Visoko učilište Algebra pokrenulo kako bi studente učinilo što bolje pripremljenima za rad u području za koje su se školovali.

Dio nastave proteklih godina transformiran je kako bi se što više vrednovali projektna nastava i rad na konkretnim projektima. Na sve većem broju kolegija u sklopu programskog inženjerstva vrednuje se znanje studenata koje pokazuju praktičnim projektima, a ne nužno uvijek pisanjem standardnih ispita u učionici i klasičnih provjera znanja.

Istodobno, studenti imaju priliku vidjeti kako izgleda rad u “stvarnom svijetu” u tvrtkama s kojima Visoko učilište Algebra ima dogovorene programe suradnje u području studentskih praksi. Ostvarene su zanimljive suradnje s vodećim hrvatskim IT tvrtkama, digitalnim i kreativnim agencijama.

Primjerice, studenti digitalnog marketinga mogu pružati usluge klijentima iz tog područja u sklopu tvrtke Digital Talents, čiji je Algebra suosnivač, dok su studenti programa dizajna već radili projekte redizajna pojedinih hrvatskih brendova. Svaka takva suradnja prilika je studentima da znanje stečeno u sklopu pojedinog kolegija primijene na konkretnom zadatku za stvarnog naručitelja.

Zahvaljujući praktičnoj nastavi i iskustvu stečenom već tijekom studija, velik broj alumnija Visokog učilišta Algebra danas radi u uspješnim hrvatskim i svjetskim tvrtkama u IT-u, uključujući i Google, Amazon, IBM, Infobip, Hrvatski Telekom, Rimac Automobile, Five, Infinum, Ericsson i brojne druge.

Briga o karijeri počinje već na studiju

Zahvaljujući partnerstvu s najvećim svjetskim tehnološkim tvrtkama, studenti tijekom studija mogu položiti cijenjene stručne certifikate, poput onih tvrtki Cisco, Microsoft, Oracle, Google, Red Hat i drugih. Većini poslodavaca koji danas zapošljavaju stručnjake za digitalne tehnologije to je izuzetno važno i atraktivno, jer dodatno potvrđuje znanja koja su studenti stekli.

Studentima je tijekom cijelog studija na raspolaganju Centar karijera, koji im pomaže u planiranju karijere i pronalaženju odgovarajućih tvrtki gdje mogu obaviti praksu, a vrlo je aktivno i Gospodarsko vijeće, u kojem sudjeluju predstavnici gospodarstva, što Algebri omogućuje da “osluškuje” konkretne zahtjeve vodećih tvrtki koje zapošljavaju stručnjake s digitalnog područja.

Međunarodne prilike za studente

Visoko učilište Algebra smatra kako su u digitalnom sektoru – bez obzira na to govorimo li o računarstvu, digitalnom marketingu ili dizajnu – međunarodno iskustvo i kontakt s pojedincima iz drugih zemalja i kultura ključni. Čak i ako se studenti Algebre ne odluče osloniti se na neki od postojećih 70 sporazuma s inozemnim obrazovnim institucijama i brojne otvorene suradnje u sklopu programa Erasmus+ Europske unije, doći će u kontakt sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja tijekom studija u Algebri.

Upravo ovih dana na svoje diplomske studije u Algebru je, primjerice, došlo pedesetak studenata iz ukupno osam zemalja, a i broj inozemnih studenata na preddiplomskim studijima posljednjih je godina u porastu. U Algebri se nadaju kako će se, nakon normalizacije epidemiološke situacije, moći nastaviti i s promišljenim programima studijskih putovanja, jer studenti Algebre dosad su, primjerice, u pratnji svojih nastavnika imali priliku posjetiti vodeće tehnološke tvrtke u Irskoj (Google), SAD-u (Oracle, Google, Intel, MIT, IBM, HubSpot…) i Japanu (Sony, NTT DoCoMo, Toyota…) te na licu mjesta vidjeti što se događa u tim središtima tehnološke industrije koja prednjače po inovacijama.

Zanimljivo je spomenuti kako, uz Erasmus partner i EU projektne partnere, Visoko učilište Algebra surađuje s nekoliko vrlo eminentnih svjetskih obrazovnih institucija na provedbi zajedničkih programa kao što su Massachusetts Institute of Technology (MIT), Griffith College iz Dublina te University of Indiana, Kelley School of Business iz Indiane, SAD. U suradnji s tim posljednjim, Algebra provodi vrlo cijenjen MBA program e-Leadershipa, na koji će se Algebrini alumniji vjerojatno rado vratiti nakon što steknu određeno radno iskustvo u tvrtkama i počnu napredovati prema pozicijama rukovoditelja.

Online nastava prema potrebi, a uskoro i novi kampus!

Algebra je i prije aktualnih promjena zbog epidemiološke situacije imala u primjeni napredni sustav online nastave, koji omogućuje izvođenje nastave na daljinu. Valja napomenuti kako se ne radi isključivo o unaprijed pripremljenim materijalima, već o online predavanjima uživo, tijekom kojih su studentima na raspolaganju predavači i drugo nastavničko osoblje – dakle, sve je live. U samo nekoliko dana nakon proglašenja mjera prošle godine, Algebra je odmah krenula s više od 160 virtualnih učionica, i na projektu provođenja online nastave angažirala više od 400 predavača. Nije pritom izgubljen niti jedan sat predavanja!

Budući studenti Algebre tako mogu biti sigurni da će dobiti vrhunsku kvalitetu nastave bez obzira održavala li se ona u učionici, online ili prema hibridnom modelu. Oni koji ove godine upišu studij na Visokom učilištu Algebra također će biti među prvima koji će se tijekom svojeg studija useliti u posve nov, moderan i vrhunski opremljen kampus Algebre, nedaleko trenutačne lokacije, što će kvalitetu nastave u učionici i pratećih vježbi podići na još višu razinu!

 

Intervju: Nada Kaurin Knežević, prodekanica za studente

“Želimo dodati još čarolije u studentsko iskustvo na Algebri”

Nada Kaurin Knežević, prodekanica za studente
Nada Kaurin Knežević, prodekanica za studente

Nada Kaurin Knežević nova je prodekanica za studente na Visokom učilištu Algebra. Više od deset godina radila je u praksi, u nekima od vodećih hrvatskih IT tvrtki, poput Pet minuta (Five) i Hrvatskog Telekoma, te je i nastavnica na kolegijima vezanim uz marketing. Cilj joj je, kaže, usmjeriti se na posve nove stvari vezane uz studentsko iskustvo, i dodatno ga poboljšati.

U kojem će se smjeru kretati promjene koje studenti Algebre mogu očekivati i kako izgleda vaša vizija za razvoj tog područja?

Vizija je jednostavna – dugoročno zadovoljni studenti i studentice Algebre. Godinama smo radili na uspostavljanju različitih procesa, svakodnevno radimo na poboljšanju kvalitete nastave, a sada ćemo još više raditi na razvoju studentskog iskustva. Svi procesi koji podržavaju dobro studentsko iskustvo, već su u pogonu, a najveću promjenu očekujem u tome da ćemo se još više pokušati staviti u studentske cipele – razmišljati i razgovarati s njima na njima blizak način, i dodati još čarolije u njihovo iskustvo.

Kako izgleda iskustvo jednog studenta Algebre danas, i koliko je taj ukupni studentski dojam važan i za zadovoljstvo studijem?

Kako bi studenti bili zadovoljni studijem, najvažnija je, naravno, kvaliteta. Nama je kvaliteta doslovce na razini higijene. Kada stanemo pred punu dvoranu studenata i studentica, uvijek smo sigurni da smo došli pred njih pripremljeni, s najboljim praksama i recentnim primjerima te kako će s fakulteta izaći sa zavidnom količinom znanja.

Osim znanja, puno toga još čini iskustvo studenata i studentica – od toga da je sve što im treba uvijek na vrijeme, da ne čekaju dugo odgovor na bilo kakav upit, da uvijek znaju kome se za što mogu obratiti, ali i da znaju kako sa svojim profesorima i profesoricama imaju jedan personalizirani, neposredan odnos te da nikome od nas nisu samo ocjena, već da im pristupamo kao ljudi. Sve to osiguravamo kroz formalne i neformalne aktivnosti – od posebnog mentorskog programa koji smo pokrenuli za brucoše i brucošice, stalno dostupne psihološke pomoći, posebnog odnosa koji gajimo s našim stranim studentima, pa sve do raznih događanja i aktivnosti, gdje ih stalno pokušavamo spojiti s inspirativnim i zanimljivim osobama iz prakse te pokazati im da je svijet zaista prepun mogućnosti.

Algebra je među prvima stavila velik fokus na suradnju s gospodarstvom. Kako ta inicijativa izgleda danas, i u kojem smjeru je planirate razvijati?

Algebra je oduvijek bila snažno povezana s gospodarstvom, i Centar karijera danas primarno upravlja svim studentskim praksama kod nas, kojih zaista imamo mnogo. Često se nakon tih praksi dogodi da naši studenti i studentice u tim istim kompanijama započnu svoje karijere. Voljeli bismo pomoći našim studentima i studenticama u upravljanju vlastitom karijerom od prvog dana studiranja – kroz izmjene u nastavnom planu koje ćemo uvesti, kroz dodatne aktivnosti koje ćemo organizirati za njih, i kroz personalizirani pristup, gdje će moći jačati različite vještine. S druge strane, za poslodavce želimo osigurati još optimiziraniji proces suradnje, ali i inovativne načine predstavljanja našim studentima i studenticama u koje se mogu uključiti.

###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?