Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci - Vrhunski uvjeti i suvremen program

Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci (OIRI) sastavnica je Sveučilišta u Rijeci, koja provodi istraživanja na polju informacijskih i komunikacijskih znanosti i računarstva te na njima utemeljen preddiplomski, diplomski, poslijediplomski studij i cjeloživotno obrazovanje

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

OIRI se nastoji profilirati kao vodeća visokoškolska ustanova iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti u široj regiji te zbog toga kontinuirano inovira studije i usuglašava ih s novim znanstvenim spoznajama te trendovima i potrebama tržišta rada.

Nastava na OIRI-ju izvodi se uz korištenje suvremenih nastavnih metoda u dobro opremljenim prostorima, a predavanja i vježbe izvode se kombinacijom nastave u učionicama i online nastave (hibridni model). Od 2019. godine izvodi se osuvremenjen Preddiplomski sveučilišni studij informatike, u trajanju od tri godine (180 ECTS bodova), usklađen sa standardom kvalifikacija HKO, koji odgovara zanimanju Programski inženjer. Program se sastoji od obaveznog dijela i četiri izborna modula koje studenti biraju na 3. godini. Moduli omogućuju specijalizaciju za ona područja informatike koja odgovaraju preferencijama i interesima studenata, kao što su razvoj mobilnih i web-aplikacija, upravljanje računalnim sustavima i analiza društvenih mreža, razvoj računalnih igara i računalna grafika te razvoj informacijskih sustava. Ponuđeni su moduli “Razvoj programske potpore”, “Komunikacijski sustavi”, “Multimedijski sustavi” i “Informacijski sustavi”. Kako bi se povećala dostupnost obrazovanja iz informatike, studentima koji su studirali na nekom drugom studiju ili sveučilištu omogućen je prelazak na OIRI, uz upis Razlikovnog programa.

Posjetite službenu web stranicu Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci

Izvrsna opremljenost i dodatne mogućnosti

OIRI ima bogato opremljene računalne učionice, ali i laboratorijske prostore s radnim stanicama visokih performansi, ugradbenim računalima i mikrokontrolerima, Kinect senzorima, dronom, robotima, 3D pisačem i VR naočalama, koji se koriste za nastavu, projektne zadatke te izradu diplomskih i završnih radova. Studenti imaju priliku na nastavi koristiti i superračunalo Bura, za obradu velikih količina podataka i izvođenja paralelnih računalnih algoritama.

Studenti imaju stručnu praksu, a stjecanje generičke i praktične kompetencije dodatno stječu i kroz različita natjecanja i radionice. Tu je i mogućnost sudjelovanja na stručnim i znanstvenim projektima te mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva, primjerice, u okviru programa Erasmus+. Sveučilište u Rijeci postalo je ravnopravnim članom mreže YUFE (Young Universities for the Future of Europe), unutar koje studenti OIRI-ja mogu birati kolegije na engleskom jeziku, koje nudi devet europskih sveučilišta.

Studenti OIRI-ja imaju visok studentski standard te poticajne uvjete, koji pridonose radnoj atmosferi i profesionalnom razvoju. Dostupne su im dobro opremljene studentske prostorije, s modularnim dizajnom i odijeljenim multimedijalnim prostorom u kojima mogu boraviti, učiti, surađivati te se neformalno družiti. U neposrednoj blizini OIRI-ja na Kampusu su novi i moderni studentski paviljoni, restoran i kafići, sportska igrališta (za nogomet, rukomet, košarku) s atletskom stazom za trčanje i spravama za vježbanje te teretana. Studentski zbor OIRI-ja organizacijom društvenih i sportskih događanja te studijskih putovanja, dodatno obogaćuje studentski život.

Potpuna obrazovna vertikala

OIRI izvodi sveučilišne diplomske studije Informatika s dva modula – Poslovna informatika i Informacijski i komunikacijski sustavi te Informatika – nastavnički smjer, u trajanju od dvije godine (120 ECTS bodova). Znanja stečena na diplomskom studiju mogu se dalje nadograđivati i na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju, koji nudi izbor dva modula – Informacijski sustavi i Inteligentni računalni sustavi.

###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?