RIT Croatia - Programiranje na američki način

RIT Croatia međunarodni je kampus američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology. RIT je treće po redu sveučilište po broju diplomanata preddiplomskog studija u STEM području među svim privatnim sveučilištima u SAD-u

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

Sveučilište je desetljećima pionir u tehnološkom obrazovanju jer se računalstvo podučava od ranih 1970-ih, a pokrenulo je i prvi nacionalno priznati studij informacijske tehnologije. U Hrvatskoj RIT djeluje više od 20 godina; RIT Croatia izvodi međunarodno prepoznate i cijenjene američke visokoobrazovne studije ovog sveučilišta i priprema studente za željene (globalne) karijere.

IT / Web and Mobile Computing – obrazovanje koje prepoznaju poslodavci

Preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije / Web and Mobile Computing izvodi se na oba kampusa RIT Croatia – u Dubrovniku i Zagrebu. Riječ je o četverogodišnjem vrlo cijenjenom studiju RIT-ja koji je koji zadovoljava vrlo visoke američke obrazovne standarde i koji nosi američku akreditaciju ugledne organizacije The Middle States Commission on Higher Education. Ovaj studij studente osposobljava za perspektivna i tražena zanimanja iz područja kao što su programiranje, modeliranje baza podataka, razvoj i dizajn mobilnih i aplikacija za web. Studij svojom multidisciplinarnošću obuhvaća informatička, računalna i poslovna područja.

Posjetite službenu web stranicu RIT Croatia

Osim puno praktičnog rada na nastavi te obveznu stručnu praksu od 800 sati u tvrtkama gdje ih se priprema za situacije u stvarnom poslovnom okruženju, studenti se obrazuju u skladu s potrebama poslodavaca i tržišta rada kada su poslovi informacijskih tehnologija u pitanju: fokus je na razvoju kritičkog razmišljanja kako bi student znao pristupiti problemu bez obzira na tehnologiju ili programski jezik koji koristi. Potom tu aktivno učenje odnosno uključivanje studenata u gradivo kroz rasprave, rješavanje problema, case studies i slično – sve to i renomirani World Economic Forum u najnovijem izvještaju The Future of Jobs Report 2020 svrstava među najtraženije vještine za poslove sadašnjosti i budućnosti! Istovremeno, kao dio američkog obrazovanja, studenti polažu predmete i iz područja općeg obrazovanja što je u skladu s nastojanjima razvoja tzv. T-shaped vještina koje omogućuju studentima i diplomantima potrebnu dubinu specijalističkih znanja i širinu općeg znanja.

Gdje su i što rade diplomanti studija?

Potražnja za IT stručnjacima i menadžerima u stalnom je porastu, u Hrvatskoj i u cijelom svijetu, što znači da IT diplomante očekuju odlične poslovne prilike. Naši diplomanti rade na pozicijama kao što su Android Developer, Back-end Developer, Front-end Developer, Full Stack Developer, Graphic & Web Designer, iOS Developer, IT Security Specialist, Java Developer, Program Engineer, QA Specialist, System Administrator, and Web Content Manager. Primjeri tvrtki u kojima rade uključuju AG04, Amazon, Bazzar, CloudSense, Cinnamon Agency, Combis, Croz, Direct Booker, ecx.io, Enum software, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom, Huawei Technologies, Infobip, IN2, Microblink KING ICT, NSoft, Oradian, PHOBS, SAP, Span, te Verso Altima group.
 

Što kažu poslodavci?

► CROZ: najbolji način za učenje nije direktiva, nego vođenje i usmjeravanje

Obavezna stručna praksa je odličan način da studenti utvrde i potvrde svoje znanje, nauče nešto novo, te zaista dožive kako je raditi na pravim projektima, sa živim, kompleksnim sustavima i u timovima sastavljenim od najrazličitijih tipova ljudi. Studenti koji uspiju izboriti poziciju na našoj praksi stvarno visoko dižu ljestvicu i za kandidate s iskustvom koji nam se prijavljuju za posao. Mi im otvaramo prostor da ravnopravno sudjeluju u kreiranju rješenja na kojima rade. Ne dajemo im upute za rad nego okvire, najbolje prakse, moguće smjerove i razloge zašto je u jednoj situaciji bolje ići ovim putem, a u nekoj drugoj onim. I to je najbolji način učenja.

Student Dino u CROZ-u (drugi s lijeva)
Student Dino u CROZ-u (drugi s lijeva)

► FIVE: uz kvalitetno obrazovanje bitna je kontinuirana suradnja i razgovor između studenata i industrije

Dok studiji nastoje što kvalitetnije približiti trendove iz industrije, ipak je teško pratiti potrebe tržišta u realnom vremenu, i zato su paneli i konferencije koji omogućuju susret i razgovore studenata i industrije najbolja prilika za studente da iz prve ruke saznaju koja se znanja i vještine od njih očekuju. U tom kontekstu drago nam je da naš Android developer Denis ima priliku sudjelovati na panelu Future of work u sklopu Career Education Day-a koji organizira RIT Croatia te podijeliti vlastito iskustvo iz industrije sa studentima. Inače smo zadovoljni studentima RIT Croatia i otvaramo mogućnosti suradnje s njihovim studentima različitih smjerova.

Bootcamp Fivea
Bootcamp Fivea

► t-matix enigineering: RIT ima dobru viziju obučavanja i pripreme svojih studenata za tržište rada

Kako bi potrebe zapošljavanja mogle biti kvalitetno i pravodobno zadovoljene, uz proces razvoja tehničkog znanja bitno je razvijati i meke vještine (soft skills). U prvom redu, ovdje izdvajamo moć kritičkog mišljenja i sposobnost suočavanja s kompleksnim izazovima koje IT industrija često donosi. Sretni smo s činjenicom da s RIT Croatia imamo sklopljen Sporazum o suradnji; kroz suradnju učimo jedni od drugih te se prilagođavamo tržištu rada. RIT Croatia ima dobru viziju obučavanja i pripreme svojih studenata za izazove koji su pred njima, a nama kao poslodavcu iznimno je važan kontakt s perspektivnim i educiranim generacijama koje će mijenjati vizure IT industrije u narednim godinama.

Student-Filip-u-t-matix-engineering
Student-Filip-u-t-matix-engineering

 ###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?