Gigabyte NVMe SSD 1 TB - Slab pod opterećenjem

Denis Arunović utorak, 30. studenog 2021. u 06:00

Gigabyteov jedini SSD na ovom testu ubraja se među jeftinije uređaje, a temeljen je na Phisonovom kontroleru donjeg razreda PS5013-E13. Tip korištene NAND flash memorije nije specificiran u firmwareu kontrolera, a fizički ju je teško identificirati bez skidanja naljepnice. No, ono što sigurno znamo jest to da uređaj nema vlastiti DRAM cache, već se oslanja na tehnologiju Host Memory Buffer, odnosno, da za ubrzavanje operacija pisanja rezervira djelić radne memorije računala. Deklarirane performanse su skromnije, no pohvaljujemo to što je deklarirana brzina sekvencijalnog pisanja dostignuta i pod nižim opterećenjem. Nažalost, taj pozitivni dojam pada u vodu kada pogledamo rezultate ostala dva testa. U testu konstantnog pisanja vidimo da se SLC buffer SSD-a puni već nakon 20-ak sekundi pisanja na maksimalnoj brzini, pa prema tome ispada da je njegov kapacitet svega 40 GB, što je porazno za SSD kapaciteta 1 TB. Performanse pisanja podataka tada padaju na razinu od 500 MB/s, i ostaju na toj razini do kraja testa. Sreća u nesreći je što kontroler pritom ne doseže visoku temperaturu (maksimalno 67 °C), pa ne dolazi do automatskog usporavanja. Mjerenje performansi uz pomoć PCMarka 10 rezultira jednako poraznim rezultatom. Gigabyteov SSD tu bilježi 1.184 boda, što je najslabiji rezultat od svih testiranih uređaja.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Bug 349 prosinac 2021.

M.2 NVMe SSD-ovi kapaciteta 1 TB

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi