Sumnjive datoteke Office će moći otvoriti u sigurnoj enklavi

Korisnici paketa Microsoft 365 od sada mogu uključiti dodatnu zaštitu koja će im omogućiti sigurno otvaranje potencijalno opasnih datoteka unutar posebnog okruženja Application Guard

Sandro Vrbanus srijeda, 26. kolovoza 2020. u 15:30

Microsoft je objavio kako je javnosti dostupna prva javna verzija (public preview) njihovog novog dodatka za uredski paket aplikacija Office 365, odnedavno preimenovanoga u Microsoft 365, i to onog koji povećava razinu sigurnosti sustava. Dodatak naziva Application Guard, ili punim imenom Microsoft Defender Application Guard for Office, u privatnoj je beti bio od veljače, a sada ga se može instalirati i pokrenuti prema ovdje dostupnim uputama.

Kako radi Application Guard?

Ovaj zaštitni dodatak za Office prepoznaje kada korisnik želi otvoriti kakav dokument s Interneta i drugih potencijalno nesigurnih lokacija, a koji bi mogao sadržavati viruse, crve, ransomware ili neki sličan malware koji bi mogao značajno ugroziti sigurnost računala i podataka na njemu. Tada se Application Guard aktivira i unutar vlastite sigurne enklave otvara taj dokument, ne dozvoljavajući njegovim eventualnim zloćudnim dijelovima pristup ostatku uređaja.

Na taj način se dokumenti mogu potpuno sigurno otvoriti, pročitati, uređivati, ispisivati i pohranjivati, a sve bez mogućnosti da se putem njih pokupi kakva zlonamjerna "zaraza".

Application Guard for Office uskoro bi trebao biti dostupan i široj javnosti u obliku redovne nadogradnje Windowsa 10 (za sada, kažu, samo u Enterprise inačici), donoseći tako novu razinu sigurnosti u velike poslovne subjekte – za koje znamo da su česta meta ciljanih phishing i ransomware napada.