Sharp je s AQUOS FS1 predstavio svoj QD-OLED model

Sharp je predstavio QD-OLED TV sa svim prednostima ove tehnologije kao što su visok kontrast i prikaz crne. TV ima 120 Hz, podršku za HDMI 2.1 te dolazi s Google TV pametnim sučeljem

Bug.hr petak, 22. ožujka 2024. u 21:32
SPECIFIKACIJE – Sharp AQUOS FS1
Ekran 65 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120Hz
HDR Da (Dolby Vision, HDR 10, HLG)
Konektori 4 x HDMI (2 x 2.1), 2 x USB
Mreža LAN, Wi-Fi 6, Bluetooth
Procesor Medalist S4 AI
Softver Google TV

Sharp koji je sada u vlasništvu kineskog Foxconna na našem je tržištu sinonim za pristupačne modele, a odnedavno je predstavio svoj prvi OLED televizor. Model poznatog podbrenda AQUOS s oznakom FS1 na američkom tržištu stiže s Roku TV pametnim sučeljem, dok je za ostatak svijeta tu Google TV. Ova serija OLED televizora dolazi opremljena QD-OLED panelima koje isporučuje Samsung, dok slabija linija FQ1 ima WOLED tehnologiju koju im isporučuje LG. Sharp je inače bio značajan proizvođač LCD panela, no za nove linije OLED panele je preuzeo od korejske konkurencije.

Vizualno, televizor se ističe trendovski izuzetno tankim rubom oko panela, pa prednjom stranom opravdano dominira sam ekran. Televizor se drži na tankim nožicama, a iz profila do izražaja dolazi tanak OLED panel koji je u donjem dijelu podebljan plastičnom kutijom u koju je smješten hardver. Straga na lijevoj strani nalaze se svi priključci. Izdvajaju se četiri HDMI porta od čega su 3 i 4 verzije 2.1 koja omogućuje dovoljno bandwitha za 4K signal u 120 Hz što je bitno za vlasnike konzola nove generacije. S obzirom da je jedan od dva jača HDMI-a ujedno i eARC, ako spojite soundbar, ostaje vam jedno sučelje za gaming stroj.

Tanki rubovi oko ekrana su standard ovih dana, a veliki televizor drži se na nožicama
Tanki rubovi oko ekrana su standard ovih dana, a veliki televizor drži se na nožicama

Sharp u ovom modelu koristi Samsungov QD-OLED panel koji kombinira benefite OLED tehnologije kao što su izniman prikaz crne i posljedično odličan kontrast te Quantum Dot sloja koji dodatno poboljšava ionako dobar prikaz boja te omogućuje nešto višu svjetlinu. Uz to, OLED panel ima jako dobre kutove gledanja te uniformiran prikaz i brz odziv. Ovaj televizor podržava Dolby Vision, HDR 10 i HLG formate HDR prikaza. Sharp AQUOS FS1 pogodan je i za gaming jer omogućuje iskorištavanje svih mogućnosti novih igračih konzola. Dostupan je ALLM (auto low latency mode), a zahvaljujući HDMI 2.1 ćete s PS5 moći propustiti 4K HDR signal u 120 FPS-a. Osim toga podržan je varijabilni refresh rate, pa će i PC igrači uz FreeSync ili G-Sync imati usklađenu sliku bez trganja.

Ovako tanak profil omogućuje OLED tehnologija koja nema pozadinsko osvjetljenje
Ovako tanak profil omogućuje OLED tehnologija koja nema pozadinsko osvjetljenje

Što se tiče procesora, Sharp koristi Medalist S4 AI procesor slike koji ovisno o sadržaju prilagođava svjetlinu, detalje i boje. Što se tiče zvuka, opremljen je dvama stereo zvučnicima od 15 W, a AQUOS FS1 dolazi i s podrškom za Dolby Atmos pa ćete uz kvalitetniji vanjski soundbar ili drugu konfiguraciju moći dobiti puno više od zvuka. Od pametnih sučelja, Sharp je izvan SAD-a odabrao Google TV koji se ističe najvećim brojem dostupnih aplikacija, pri čemu su dostupne sve značajne video streaming usluge.

Među dostupnim sučeljima izdvojit ćemo četiri HDMI priključka od čega su dva verzije 2.1 koji omogućuju prolaz 4K slike u 120 Hz
Među dostupnim sučeljima izdvojit ćemo četiri HDMI priključka od čega su dva verzije 2.1 koji omogućuju prolaz 4K slike u 120 Hz

Što se tiče cijene, ovog modela još nema na našem tržištu, no s obzirom da su druge linije ovog proizvođača pristupačne, a na vanjskim tržištima ovaj OLED košta oko 1500 dolara. Dolaskom bi mogao poremetiti početni rang konkurencije i natjecati se s jeftinijim LG i Philips odnosno sa Hisense modelima.