Seks i grad - smrt i tech dionice

Nova sezona serije Seks i grad započela je s emitiranjem ovoga tjedna, a u prvoj epizodi dogodi se smrt jednog lika izazvana vježbanjem na kućnom biciklu. Priča se vrlo brzo prelila i na stvarni svijet

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. prosinca 2021. u 11:07

Popularna američka serija Seks i grad je, nakon 2004. godine, ponovno na programu. Na mreži HBO Max emitira se nova sezona, čija je dugo očekivana prva epizoda objavljena ovog tjedna. Tvorci serije imali su na umu da moraju privući publiku, pa su već na samom početku "ubili" jednog od glavnih likova. Nakon 45-minutnog vježbanja na sobnom biciklu dugogodišnji lik ove serije, Faca, umire od srčanog udara, a fanovi ostaju u šoku…

No, ono zbog čeka je ova vijest zanimljiva poslovnoj i tehnološkoj zajednici nije smrt fiktivnog lika, već način na koji se scenaristički zaplet prelio u stvarni svijet. Faca je, naime, u seriji vježbao na biciklu marke Peloton, američke kompanije koja se proslavila svojim "pametnim" spravama za vježbanje s ugrađenim virtualnim trenerima. Poslovanje im je posebno procvjetalo od početka pandemije, jer su milijuni ljudi počeli aktivnije vježbati kod kuće, pa je Peloton, uz cloud i digitalne kompanije općenito, jedan od poslovnih "pobjednika" ove krize.

Dionice Pelotona potonule

Nedugo nakon emitiranja prve epizode novog Seksa i grada uslijedila je značajna rasprodaja njihovih dionica, pa im je cijena pala za oko 11%. Situacija je toliko neugodna za ovu kompaniju da su se morali u javnosti "prati" od ovog događaja. Naglasili su kako su bili svjesni da će se njihova virtualna trenerica i sobni bicikl pojaviti u seriji, ali im autori, navodno, nisu bili pojasnili širi kontekst.

Product placement je, dakle, završio u negativnom kontekstu, a iz Pelotona su poručili i kako njihov bicikl nije jedini odgovoran za smrt omiljenog lika. Njegov ekstravagantni životni stil, koji je uključivao koktele, cigare i velike steakove, značajno mu je povećao zdravstveni rizik, kaže proizvođač hi-tech bicikla, i navodi da je Faca i u prošloj sezoni imao problema sa srcem. "Možda mu je vježbanje čak i pomoglo odgoditi srčani zastoj", izjavila je kardiologinja koja sjedi u upravi Pelotona.

Pandemijski uzlet i nedavni pad vrijednosti dionice Pelotona
Pandemijski uzlet i nedavni pad vrijednosti dionice Pelotona

Pelotonova dionica ove je godine, kao rezultat sve manjeg utjecaja pandemije, izgubila preko 75% vrijednosti, pa im izazivanje fiktivnog infarkta izmišljenom, ali popularnom, liku, sigurno u ovom trenutku nije trebalo – s tim su se padom vratili na razine vrijednosti kompanije kakva je bila u prvim mjesecima pandemije. Njihov sobni bicikl, inače, košta oko 1.500 dolara, i to s popustom – u vrijeme pandemije koštao je gotovo 2.000 dolara.