OpenAI lansirao GPT-4 Turbo i mogućnost izrade vlastitih AI chatbota

GPT-4 Turbo brži je, moćniji i jeftiniji jezični model OpenAI-ja, a uskoro će svatko moći stvoriti i svoj vlastiti "GPT", prilagođenog virtualnog asistenta sa specijaliziranim znanjima i sposobnostima

Sandro Vrbanus utorak, 7. studenog 2023. u 14:22

OpenAI ovoga tjedna održava svoju prvu developersku konferenciju, DevDay, a na samom otvorenju keynote prezentaciju je održao prvi čovjek kompanije, Sam Altman. Pritom je najavio niz poboljšanja i noviteta koji stižu u ChatGPT i model GPT-4, a većina je toga orijentirana isključivo na developere i profesionalce koji bi željeli zarađivati radom na AI modelima.

Turbo jezični modeli

Nekoliko je važnih najava Altman iznio, prva od kojih je unaprijeđeni model GPT-4 Turbo, trenutačno dostupan pretplatnicima. Ovaj se model nastavlja na GPT-4, ali nudi poboljšanja u područjima koja su developerima bitna, odnosno uvažava njihove zahtjeve prikupljene tijekom rada na postojećem modelu GPT-4.

GPT-4 Turbo tako će omogućiti rad s čak 16 puta dužim ulaznim podacima (do 128k tokena, odnosno 300-tinjak stranica teksta), integrirat će DALL-E 3 i text-to-speech funkcije, pa će tako postati moćan multimodalni sustav. Dostupan je, dakako, i putem API-ja, u kompaniji najavljuju da će raditi brže nego postojeći modeli, a dodatna vrlo važna stvar je i nova cjenovna struktura. Profesionalnim će korisnicima korištenje sustava GPT-4 Turbo biti značajno jeftinije: po ulaznom tokenu pojeftinjenje iznosi 3x, a po izlaznom će cijena biti upola manja nego do sada. Unaprijeđen je i model GPT-3.5, također s Turbo verzijom, koja podržava ulaznih 16k tokena i također s nižim cijenama.

Altman je najavio i zanimljiv dodatak politici korištenja, kakav je primjerice već uveo Adobe. Prema novim pravilima, zapadne li netko od profesionalnih korisnika u probleme s autorskim pravima zbog korištenja njihovog AI generiranog sadržaja, OpenAI će im pokriti troškove eventualnog sudskog postupka.

Dodatno je objavljeno da ChatGPT Plus, verzija koja se naplaćuje, od sada ima znanje o svijetu koje uključuje podatke do travnja ove godine, a taj vremenski okvir će uskoro biti dodatno ažuriran.

GPT trgovina

Kao što je nakon iPhonea i revolucije u industriji mobitela, sljedeća velika stvar bila lansiranje App Storea i revolucija u području razvoja aplikacija za iPhone – tako bi sada vrlo značajnom mogla postati i druga velika najava s konferencije DevDay. OpenAI, naime, otvara svakom korisniku mogućnost kreiranja vlastitog appleta, nazvanoga "GPT", koji se stvara personalizacijom i prilagodbom AI chatbota ChatGPT.

Bez potrebe za poznavanjem programiranja, svatko će moći stvoriti vlastitog GPT agenta, odnosno malenog chatbota prilagođenoga svojim željama i potrebama. On će moći biti "napunjen" vlastitim podacima i znanjima, odgovore će davati onako kako to autor od njega zatraži, usmjerene, specijalizirane i prilagođene samo za jednu svrhu.

Uradi sam ChatGPT

Pojedini GPT model može tako naučiti što god želite, specijalizirati se samo za jednu radnju (npr. biti osobni asistent ili trener, savjetnik, agent korisničke podrške i slično), spojiti se s bazom podataka, pretraživati Internet, stvarati ilustracije, analizirati slike, "razgovarati" putem TTS sučelja, i tome slično.

Za izradu tih GPT-a koristit će se poznato sučelje ChatGPT-a, uz nešto malo klikanja i pisanja tekstualnih promptova. Nakon toga, GPT-e će se moći ponuditi i javnosti u trgovini GPT Store, koja će biti lansirana uskoro. Kao i Apple ili Google, i OpenAI će omogućiti autorima (koji, ponavljamo, ne moraju znati programirati) prodaju vlastitih GPT chatbota, uzimajući proviziju od 30%.

Potencijal ove ideje prilično je velik. Altman kaže da će omogućiti svakome da postane "developer" GPT rješenja, koja će potom moći biti ostavljena za osobnu upotrebu, podijeljena s cijelim svijetom ili pak samo unutar vlastite organizacije. Podaci ubačeni u vlastite GPT-e neće se koristiti za treniranje modela, kako bi se zaštitila privatnost i tajnost.