I Amazon Prime Video počet će uvoditi reklame

Mislili ste pobjeći od reklama koje vam plasiraju neki servisi za reproduciranje videa na zahtjev? To će uskoro postati sve teže, jer će se tom trendu priključiti i Amazon sa svojim streaming servisom

Sandro Vrbanus subota, 23. rujna 2023. u 18:05

Novi trend kod streaming servisa širi se dalje – uvođenje prikazivanja reklama u najniži pretplatnički paket prvo je bio uveo Netflix, potom su slične poteze najavili i iz Disneya, HBO-a, pa čak neslužbeno i iz Applea. Jedini od velikih globalnih takvih servisa, Amazon Prime Video, koji do sada nije govorio o reklamama (ali niti o zabranama dijeljenja lozinki ili poskupljenju), također je popustio pod tržišnim pritiscima.

Paket bez reklama – skuplji

Prema službenoj najavi od ovoga tjedna, Amazonova će streaming usluga početkom sljedeće godine doživjeti određene promjene. "Kako bismo nastavili ulagati u neodoljiv sadržaj", kažu, Prime Video će od prvog dijela 2024. godine unutar svojih filmova i serija početi prikazivati oglase. Poručuju i da planiraju imati značajno manje oglasa od linearne televizije i drugih pružatelja usluga streaminga videa.

Projekt će s realizacijom započeti na tržištima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Kanade. Nakon toga zahvatit će Francusku, Italiju, Španjolsku i još poneku zemlju, a vjerojatno će se niz nastaviti te obuhvatiti i sva ostala tržišta u dogledno vrijeme. Cijena osnovnog paketa pretplate, kažu, neće se mijenjati – što znači da će pretplatnici za postojeću cijenu (u Hrvatskoj je to 5,99 eura mjesečno) dobiti "zadovoljstvo" gledanja reklama.

Neki od sadržaja s Amazon Prime Videa
Neki od sadržaja s Amazon Prime Videa

Oni koji žele zadržati postojeće iskustvo, bit će prisiljeni za njega doplatiti – paket bez reklama u SAD-u će tako koštati dodatnih 2,99 dolara. Visina doplate za ostala tržišta bit će objavljena naknadno. Svi pretplatnici nekoliko će tjedana prije očekivane promjene dobiti obavijest o tome, kao i upute kako se pretplatiti na Amazon Prime Video u opciji bez reklama, ako to žele.