Excel, uz dodatak za stvaranje glazbe, može biti i zabavan

Moćan alat poput Microsoftovog Excela može se koristiti i za slikanje, igranje igara, ali i stvaranje glazbe – naravno, ako se netko potrudi i posloži sve kako treba

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. veljače 2020. u 06:00

Dylan Tallchief je digitalni umjetnik i glazbenik čiji je najnoviji uradak privukao pozornost mnogih zaljubljenika u tehnologiju, glazbu, ali i tablične kalkulacije. Tallchief je, naime, u Microsoftov tablični kalkulator Excel, uz pomoć makronaredbi i mogućnosti inače prisutnih u Excelu, ugradio potpuno funkcionalnu ritam mašinu za stvaranje glazbe.

Poznato je da je Excel moćan alat koji su programeri i entuzijasti već ranije koristili za stvaranje umjetničkih slika, programiranje arkadnih igara i slične svrhe, a sada vidimo da je u njemu moguće i skladati.

Audio radna stanica

Nije se Tallchief zaustavio, međutim, samo na ritam sekciji pa je u svoj projekt ubacio i mogućnosti kreiranja melodije pomoću virtualnog "sviranja" klavijatura, što je Excel i njegove ćelije pretvorilo u gotovo pa punokrvni DAW (digital audio workstation).

Osim stvaranja glazbe u grafičkom sučelju, kao u bilo kojem drugom trackeru, iz Excela je moguće čak i izvesti glazbene kreacije u obliku .als datoteke. Njih je potom moguće otvoriti i urediti u (od Excela ipak u glazbenom svijetu nešto popularnijem) programu za produkciju glazbe Ableton.

Ovaj se zabavni dodatak za Excel naziva xlStudio i u obliku .xlsm datoteke besplatno je dostupan za preuzimanje na autorovom cloudu.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi