Excel, uz dodatak za stvaranje glazbe, može biti i zabavan

Moćan alat poput Microsoftovog Excela može se koristiti i za slikanje, igranje igara, ali i stvaranje glazbe – naravno, ako se netko potrudi i posloži sve kako treba

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. veljače 2020. u 06:00

Dylan Tallchief je digitalni umjetnik i glazbenik čiji je najnoviji uradak privukao pozornost mnogih zaljubljenika u tehnologiju, glazbu, ali i tablične kalkulacije. Tallchief je, naime, u Microsoftov tablični kalkulator Excel, uz pomoć makronaredbi i mogućnosti inače prisutnih u Excelu, ugradio potpuno funkcionalnu ritam mašinu za stvaranje glazbe.

Poznato je da je Excel moćan alat koji su programeri i entuzijasti već ranije koristili za stvaranje umjetničkih slika, programiranje arkadnih igara i slične svrhe, a sada vidimo da je u njemu moguće i skladati.

Audio radna stanica

Nije se Tallchief zaustavio, međutim, samo na ritam sekciji pa je u svoj projekt ubacio i mogućnosti kreiranja melodije pomoću virtualnog "sviranja" klavijatura, što je Excel i njegove ćelije pretvorilo u gotovo pa punokrvni DAW (digital audio workstation).

Osim stvaranja glazbe u grafičkom sučelju, kao u bilo kojem drugom trackeru, iz Excela je moguće čak i izvesti glazbene kreacije u obliku .als datoteke. Njih je potom moguće otvoriti i urediti u (od Excela ipak u glazbenom svijetu nešto popularnijem) programu za produkciju glazbe Ableton.

Ovaj se zabavni dodatak za Excel naziva xlStudio i u obliku .xlsm datoteke besplatno je dostupan za preuzimanje na autorovom cloudu.