Unutar macOS-a skriven "nacrt" bitcoina – zašto?

Jedan je stručnjak prekopavao po dokumentima unutar macOS-a i tamo pronašao temeljni dokument tehnologije bitcoina, whitepaper, čiji je autor misteriozni Satoshi Nakamoto

Sandro Vrbanus subota, 8. travnja 2023. u 16:08

Američki bloger i tehnološki stručnjak Andy Baio nabasao je ovih dana na neobično otkriće. Pokušavajući natjerati svoj pisač da proradi, "kopao" je po macOS-u na računalu i tamo pronašao – temeljni dokument koji opisuje tehnologiju bitcoina, tzv. whitepaper. Ovo ga je otkriće nemalo iznenadilo, pa je provjerio s nekolicinom prijatelja. I oni su na svojim računalima pronašli isto, i to na sustavima macOS od verzije Mojave (10.14.0), pa sve do najnovije, Ventura (13.3). U verziji High Sierra (10.13) ili ranijima toga nije bilo. Svoje otkriće opisao je na osobnom blogu.

Netko u Appleu je, dakle, 2018. godine odlučio u operacijski sustav ubaciti .pdf dokument koji opisuje način funkcioniranja bitcoina, najpopularnije svjetske kriptovalute, i ako ta kompanija i bitcoin nemaju neke izravne veze. Ili ipak imaju?

Je li Jobs bio Nakamoto?

Naime, ovo neobično otkriće pokrenulo je nove rasprave o mogućnosti da je Satoshi Nakamoto, pseudonim koji je koristio izumitelj tajanstveni bitcoina, zapravo bio nitko drugi nego – Steve Jobs. Ta se špekulacija znala pojaviti na Internetu s vremena na vrijeme, a "potkrijepljena" je i činjenicom da je zadnji trag Nakamota zabilježen 2010., a Jobs je preminuo 2011. godine.

Teoretičarima urota pojava bitcoinovog whitepapera u macOS-u dovoljan je dokaz, iako je poznato da Jobs nije bio vičan programiranju i da, vrlo vjerojatno, nije posjedovao tehničko znanje potrebno za osmisliti tehnologiju koja je postavila temelje bitcoina.

Realno objašnjenje?

Osim ove teorije, postoji i donekle realno objašnjenje. Maleni tekstualni dokument, simpledoc.pdf, našao se u macOS-u kao dokument na kojem je, možda, netko od developera tog operacijskog sustava nešto testirao – pa ga je jednostavno ostavio tamo, bez namjere da do njega dođu krajnji korisnici.

U prilog ovom objašnjenju Baio ističe dodatni argument: u macOS-u je "zakopan" i dokument cover.jpg, korišten za testiranje prikaza fotografija, a riječ je o običnoj fotografiji jednog znaka iz zaljeva San Francisca.

Pronalazač ovog dokumenta na svoj je blog postavio dokaze, ali i upute kako ga pronaći na vlastitom računalu
Pronalazač ovog dokumenta na svoj je blog postavio dokaze, ali i upute kako ga pronaći na vlastitom računalu

Na kraju, Baio je uspio doznati i da je unutar Applea postojanje ovog dokumenta prijavljeno kao pogreška prije gotovo godinu dana. Zadatak da ga ukloni dali su istom inženjeru koji ga je tamo i smjestio, no ta osoba još uvijek nije to odradila. Vjerojatno će buduće verzije macOS-a dolaziti bez ovog neobičnog dodatka. Kraj priče, misterij riješen?  Vidjet ćemo s nekom od nadolazećih nadogradnji.