Airbus razvija multifunkcionalni orbitalni modul za neke buduće svemirske misije

LOOP je osmišljen kako bi se lako dopremio u orbitu u jednom komadu, tamo ostao tijekom dužeg vremena, podržavao boravak astronauta ili svemirskih turista, kao samostalan modul ili spojen s drugima

Sandro Vrbanus subota, 22. travnja 2023. u 16:41

Međunarodna svemirska postaja bliži se kraju svojeg iskoristivog životnog vijeka. Kina već sastavlja novu vlastitu postaju, nešto slično bila je najavila i Rusija, dok se SAD planiraju nakon ISS-a oslanjati na privatno izgrađene svemirske postaje. One su tek u fazi planiranja i razvoja, o njima govore Blue Origin Jeffa Bezosa, Axiom Space, a odnedavno i poznati proizvođač zrakoplova Airbus.

Airbusova ideja ponešto je drugačija od ostalih. Okosnica joj je multifunkcionalni modul, nazvan LOOP, koji bi mogao u orbiti funkcionirati samostalno, kao malena svemirska postaja, ili se pak spojiti s drugim takvim modulima ili svemirskim postajama, proširujući kapacitete. LOOP je, kažu, stvoren za dugotrajni boravak ljudi u svemiru, bilo to u Zemljinoj ili Mjesečevoj orbiti, ili pak na dugotrajnim putovanjima prema Marsu.

Svemirska centrifuga

LOOP je cilindričnog oblika, promjera 8 metara i isto tolike visine, što omogućava njegovo lansiranje u jednom komadu, korištenjem oveće rakete. Prilagođen je novoj generaciji "super heavy" raketa, kakve dizajnira, među ostalima, SpaceX. Ovako velik modul opremljen je svim potrebnim sustavima za održavanje života astronauta.

Životni mu se prostor sastoji od tri palube: stambene, znanstvene te centrifuge – rotirajućeg segmenta koji stvara efekt gravitacije i pomaže umanjiti negativne utjecaje dugoročne izloženosti mikrogravitaciji na ljudsko tijelo.

U jednom modulu moguće je smjestiti četvero astronauta, od kojih će svaki imati svoju kabinu, ili privremeno njih do osam, uz malo manje komfora. U LOOP-u se nalaze prostorije za vježbanje, izvođenje eksperimenata, pa čak i staklenik, unutar kojeg posada može uzgajati povrće.

U Airbusu rade na razvoju ovog koncepta, a kažu i kako surađuju sa stručnjacima iz drugih kompanija, kako bi zajednički osmislili budućnost svemirskih letova i istraživanja. Modularni pristup dizajnu omogućit će, kažu, kupcima LOOP-a prilagoditi ga svojim potrebama, tj. zahtjevima svake pojedine misije. Svaka od tri palube također može biti zamijenjena nekom drugom opcijom, kako za boravak astronauta, tako i tehničkom ili znanstvenom opremom.