Pjesma Janet Jackson "ubijala" je stare laptope

Istraživači su otkrili da se Windowsi XP na određenim modelima starih računala ruše kada se u njihovoj blizini pušta skladba Rhythm Nation iz 1989. godine. Razlog? Rezonantne frekvencije diska

Sandro Vrbanus petak, 19. kolovoza 2022. u 15:00

Ovoga tjedna Microsoftov je softverski inženjer Raymond Chen na službenom je blogu objavio neobično otkriće na koje su naišli prije mnogo godina. Ono je došlo iz odjela podrške za Windowse XP, gdje su doznali da je jedan veliki proizvođač računala otkrio kako puštanje točno određene glazbene kompozicije na računalu dovodi do pada sustava. Cijelu su situaciju odlučili istražiti, pa su potom otkrili i da puštanje te pjesme na jednom laptopu dovodi do pada sustava na susjednom laptopu, iako se pjesma na njemu ne "vrti"!

Diskovi ne vole disko glazbu

Sve to navelo je istraživače na zaključak – pjesma Rhythm Nation glazbenice Janet Jackson, izdana 1989. godine. Sadrži određene prirodne rezonantne frekvencije koje se podudaraju s onima u čvrstim diskovima koji rade na 5.400 okretaja u minuti. To kao posljedicu ima poremećaj u radu diska, a samim time i pad sustava.

Kasnije je proizvođač otklonio ovaj problem ugradnjom posebnog audio filtera koji uklanja problematične frekvencije prilikom reprodukcije, a za zanimljivi se slučaj, eto, doznaje tek sada, iako se slučaj dogodio oko 2005. godine. Danas ovaj propust ima i svoju službenu oznaku (CVE-2022-38392).

Chen kaže kako se nada da je ovaj audio filter sve ovo vrijeme ostao aktivan i da ga proizvođači nisu u međuvremenu uklonili.

Za znatiželjne i sklone riziku – ovdje je spot za pjesmu Rhythm Nation: