Cubot P30 - Za ljubitelje fotografije

Nakon niza raznih modela i pokušaja koje smo dobili iz Cubota, od kojih su jedni bili više, a drugi manje uspješni, u ruke nam je došao i novi top model iz njihove ponude – CUBOT P30

Vinko Krištić petak, 27. prosinca 2019. u 22:40
Cubot P30
Procesor MediaTek MT6763 Helio P23, Octa-core
GPU ARM Mali-G71 MP2 GPU
OS Android 9.0, Original
Kamera stražnja trostruka kamera: SONY IMX486 12 MP (glavna), SONY IMX350 20 MP (dubinska), 125° 8 MP (širokokutna), 1A bljeskalica
prednja kamera: 13 MP
Baterija 4000 mAh, 5V/2A brzo punjenje
Ostalo Bluetooth, 4G, Wi-Fi, Dual SIM, USB Type-C, GPS/A-GPS, čitač otiska prsta, otključavanje licem, FM radio
Dimenzije i masa 156,6 x 74,3 x 8,1 mm, 184 g
Jamstvo 2 godine

Novi smartfon iz Cubota uskoro dolazi u prodaju, a u ruke nam je krajem prošle godine stigao testni model. Na prvi pogled uočit ćete oznaku P30 te dizajn stražnje kamere – sve zajedno neodoljivo podsjeća na Huaweijeve pametne telefone (P30 i Mate 20 Pro), koji su Cubotu očito uzor i nit vodilja u proizvodnji. Ipak, zanimalo nas je je li se Cubot i performansama približio svojem uzoru, ili je ipak riječ samo o blijedoj kopiji Huaweija?

Dizajn prema uzoru na…

Dizajn samog uređaja vrlo je atraktivan, posebno ako ne stavljate zaštitnu silikonsku masku, koju ćete dobiti priloženu. S obzirom na veliku dijagonalu ekrana od 6,3 inča, dimenzije uređaja vrlo su kompaktne, što dokazuje i omjer ekrana i kućišta od čak 92,8%. Zaslon ima vrlo male margine, a prednja kamera nalazi se unutar tzv. watedrop površine koja je alternativa klasičnom notchu. Unutar te površine nalaze se i senzor osvjetljenja, senzor blizine lica te diskretna slušalica. Za razliku od modela Max 2, koji je prednju kameru imao smještenu u kutu ekrana, kod P30-ice ona se nalazi u središtu, što je mnogo bolje rješenje jer ćete prilikom fotografiranja selfieja lakše pravilno kadrirati fotografiju.

Stražnja strana uređaja prekrivena je sjajnim plastičnim poklopcem koji je mamac za otiske prsta. Čak i kad vam ostanu otisci, prilično teško ćete ih ukloniti bez mekane krpice. Kompletna stražnja strana gotovo je identična kopija uređaja Huawei Mate 20 Pro. Čak smo na test dobili i plavi uređaj s uzorkom tankih dijagonalnih linija kakav ima i Mate 20 Pro. Osim toga, tu je i karakteristična kamera s četiri elementa posložena u kvadrat. Razlika je jedino u tome što se kod Huaweija bljeskalica nalazi gore lijevo, a kod Cubota gore desno.

Kamere i stražnja strana neodoljivo podsjećaju na Huawei Mate 20 Pro
Kamere i stražnja strana neodoljivo podsjećaju na Huawei Mate 20 Pro

Na desnoj bočnoj strani nalazi se klasični raspored tipki za uključivanje te kontrolu glasnoće, a na lijevoj bočnoj strani nalazi se combo utor za kartice. Na donjoj strani su USB Type-C konektor, mikrofon i zvučnik, a na gornjoj strani ne nalazi se ništa. Primijetit ćete da nema klasičnog audiokonektora, već je zamišljeno da se slušalice spajaju bežično ili preko USB-C konektora. U paketu s uređajem nećete niti dobiti slušalice.

​Kvalitetan ekran i performanse

6,3-inčni zaslon uređaja vrlo nas je ugodno iznenadio. Ima izduženi omjer 19,5:9, što uvelike olakšava korištenje jednom rukom, a blago je zakrivljen na rubovima (2.5D). Razlučivost slike je FHD+ 1080 x 2340 piksela, uz gustoću prikaza od čak 410 piksela po inču. Uza sve navedeno, slika je vrlo oštra, izvrsne svjetline i zasićenosti boja.

Uređaj pokreće provjerena konfiguracija koju čine MediaTekov procesor Helio P23, ARM Mali-G71 MP2 GPU te 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Identična konfiguracija nalazila se i u modelu Cubot X19, koji je bio aktualan prošlog proljeća. Takva konfiguracija daje sasvim solidne rezultate, što potvrđuje i rezultat testa AnTuTu koji daje 105.860 bodova. Ipak, možda bi sve zajedno radilo još značajno brže da se unutra umjesto 4 GB, nalazi 6 GB radne memorije. No, gledajući subjektivan dojam, uređaj radi brzo i glatko – otvaranje aplikacija nimalo ne koči, tranzicije između zaslona su glatke, a pregledavanje internetskih stranica ide brzo i bez zastajkivanja. Inače, na uređaju dolazi instaliran Android 9.0 u originalnoj izvedbi bez bloatwarea.

Baterija uređaja ima prilično visok kapacitet od 4.000 mAh i prilično je dobro optimizirana. Naime, uz prosječno dnevno korištenje, trajala nam je gotovo cijela dva dana. Puni se pomoću brzog 5V/2A USB-C punjača koji svoj posao od nula do sto odradi za nešto manje od dva sata.

Kamera poput Huaweijeve?

Kamera je adut koji se iz Cubota najviše ističe kod modela P30. Iako je izgledom stražnja kamera evidentna kopija kamere koju ćete pronaći na modelu Huawei Mate 20 Pro, ipak, apsurdno je očekivati da će pružiti kvalitetu fotografija kao Huaweijev flagship. Ipak, Cubot P30 nema tehnologiju Leica koju koristi Huawei. No, P30 nipošto nema kameru “za baciti”. Stražnja trostruka kamera sastavljena je od senzora SONY IMX486 razlučivosti 12 MP, koji ima funkciju glavne kamere, zatim senzora SONY IMX350 razlučivosti 20 MP, s funkcijom dubinske kamere i stvaranja bokeh efekta, te širokokutne kamere razlučivosti 8 MP koja hvata kut od 125°.

Širokokutna kamera obuhvaća kut od 125°, a takve mogućnosti teško ćete pronaći u ovom cjenovnom rangu
Širokokutna kamera obuhvaća kut od 125°, a takve mogućnosti teško ćete pronaći u ovom cjenovnom rangu

Ono što nam se sviđa su mogućnosti kamere u smislu opcija i dodatnih postavki prilikom snimanja. Kamera sadrži tzv. AI funkciju koja može prepoznati objekt u fokusu, dodijeliti mu jednu od 15 identifikacijskih scena te kameru automatski prilagoditi da na temelju toga poboljša kvalitetu fotografije. Tu je i noćni mod rada te širokokutna kamera, što se inače neće pronaći u ovoj cjenovnoj kategoriji. Jedna od mogućnosti uključuje i brzi odabir jednog od devet različitih filtara, kao i funkciju snimanja PRO, gdje sami možete podešavati balans bijele boje, ISO i ekspoziciju. Uz malo igranja, dobit ćete solidne rezultate. Pohvalili bismo bokeh efekt koji je sada mnogo realniji nego kod svih ranijih Cubotovih modela. Iako nećete dobiti kvalitetu fotografije kao što nudi flagship razvikanih proizvođača, u ovom cjenovnom rangu teško ćete pronaći kvalitetniju kameru.

P30 prvi je Cubotov model s pravim bokeh efektom
P30 prvi je Cubotov model s pravim bokeh efektom

Mogućnosti prednje kamere također su izvrsne. Postoji AI algoritam koji poboljšava fotografiju, funkcija Face Beauty, koja gladi bore na licu, te funkcija pri kojoj sami birate otvorenost leće i stupanj zamućenja pozadine. Prigovorili bismo jedino nešto slabijoj zasićenosti boja – portreti ipak izgledaju značajno bljeđe u usporedbi sa smartfonima iz srednjeg cjenovnog ranga.

Kamera ima ugrađen AI algoritam koji prepoznaje objekt te na temelju toga odluči korigirati zasićenje boje i kontrast
Kamera ima ugrađen AI algoritam koji prepoznaje objekt te na temelju toga odluči korigirati zasićenje boje i kontrast

Sigurnost, multimedija i povezivanje

Cubot P30 ima ugrađen stražnji čitač otiska prsta te funkciju otključavanja prepoznavanjem lica. Sve navedeno funkcionira brzo i bez greške. Iako smo gotovo oduševljeni kvalitetom prikaza slike na ekranu, nismo oduševljeni kvalitetom zvuka. Naime, zvuk je tanak i neuvjerljiv – srednji tonovi frekvencije oko 1 kHz previše su pojačani, a s druge strane nema ni dubine, ni širine. Osim zvuka, druga zamjerka je nedostatak NFC senzora. Dakle, zaboravite na mobilna plaćanja pomoću Cubota P30. Ako vam ta funkcija nije bitna, onda vas ne treba niti zabrinjavati.

Unatoč navedenim nedostacima, P30 zasigurno je jedan od boljih Cubotovih uređaja koje smo imali priliku testirati. Najavljeno nam je da će cijena uređaja u maloprodaji iznositi oko 1.400 kn. S obzirom na njegove mogućnosti, cijena nije nimalo pretjerana – dobit ćete uređaj solidne brzine, lijepog dizajna, kvalitetnog ekrana i s kamerom koju krasi mnoštvo mogućnosti i vrlo dobra kvaliteta fotografija.

Cubot P30

  • ekran
  • vrlo dobra kamera
  • baterija
  • čisti Android
  • kvaliteta zvuka
  • nema NFC
  • nema audiopriključak
Dizajn i finiš 8
Performanse 7
Baterija 9
Kamere 8
Ekran 8
UKUPNO 8
Cijena oko 1.400 kn Ustupio: Se-Mark
Bug 326 siječanj 2020.