Pentagon: ono što vidimo kao NLO-e su kineske i ruske špijunske letjelice

Analiza američkog Ministarstva obrane i obavještajnih agencija pokazala je kako se za većinu neidentificiranih letećih objekata može utvrditi da su špijunske letjelice ili tek lebdeći otpad

Sandro Vrbanus subota, 5. studenog 2022. u 18:02

Posljednjih godina često se, pogotovo u američkim krugovima, govori o mnogobrojnim susretima njihovih vojnih pilota s nepoznatim letećim objektima. U proteklih 10-15 godina zabilježeni su deseci takvih susreta, neki od njih su i snimljeni kamerama i radarima u samim zrakoplovima, a pojavu je – kao pitanje nacionalne sigurnosti – istraživala posebna radna skupina Kongresa. Odnedavno iste slučajeve analizira i radna skupina stručnjaka koje je okupila NASA, a New York Times piše kako će Pentagon i obavještajne agencije Kongresu ovih dana dostaviti i nadopunjeno lanjsko izvješće.

Primarni sumnjivac – Kina

U njemu je analiza 144 incidenta povezana s neidentificiranim letećim fenomenima, zabilježena od 2004. do 2021. godine, većinu od kojih su prijavili pripadnici Oružanih snaga. Izvješće je nastalo kao rezultat intervjua s osobama koje su takve "bliske susrete" doživjele, a velika većina podataka u njemu ostat će pod oznakom tajnosti.

Ono što se može doznati, jest da je cijela istraga provedena tajno, kako druge zemlje, primarno Kina i Rusija, ne bi mogle znati da su njihove letjelice možda otkrivene. Rezultat istrage, pak, kaže da je većinu incidenata moguće objasniti na jedan od dvaju načina: ili se radi o špijunskim i izviđačkim aktivnostima drugih zemalja, ili o raznovrsnom lebdećem otpadu.

Netko nas špijunira… možda Kinezi, možda su Rusi…
Netko nas špijunira… možda Kinezi, možda su Rusi…

Bilo kakva nagađanja o izvanzemaljskoj aktivnosti time padaju u vodu, no američke će dužnosnike sigurno zabrinuti ako otkriju da Kina ili Rusija imaju napredniju špijunsku tehnologiju nego se to ranije znalo. Određeni broj analiziranih slučajeva izravno je povezan s kineskim pokušajima špijunaže i njihovim relativno uobičajenim dronovima. Osnovna svrhe tih pokušaja jest doznati više o tajnim američkim programima razvoja borbene avijacije te o načinima obuke vojnih pilota, zaključak je novog izvješća.

Dio incidenata i dalje ostaje nerazjašnjen jer ne postoji dovoljno podataka za analizu i bilo kakve konkretne zaključke. No, kao i u ranijim izvješćima, navodi se kako se radi na tome da se zrakoplove opremi naprednijim kamerama, senzorima i radarima, s ciljem otklanjanja sličnih nedostataka u kvaliteti zabilježenih podataka.