OnePlus 7 Pro - prvi mobitel s UFS 3.0 memorijom

Budući je Samsung odgodio prodaju Galaxy Folda, OnePlus 7 pro ponijet će titulu prvog mobitela s UFS 3.0 memorijom

Stjepan Bilić ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 15:50

Specifikacije za UFS 3.0 memoriju predstavljene su još početkom prošle (2018.) godine. No do danas na tržištu nema mobitela koji ju koristi za pohranu podataka koristi iako je ista osjetno brža u odnosu na UFS 2.0 memoriju.

Ranije glasine govorile su kako će prvi mobiteli s UFS 3.0 memorijom biti Samsungovi, iz serije Galaxy S10. No, to se nije dogodilo iz razloga što je UFS 3.0 memorija bila rezervirana za Galaxy Fold, Samsungov prvi mobitel sa savitljivim zaslonom kako bi isti bio još ekskluzivniji u odnosu na bilo koji drugi model, bilo kojeg drugog proizvođača, pa čak i u odnosu na Samsungove.

Time je Galaxy Fold trebao postati prvi mobitel s UFS 3.0 memorijom na tržištu, no zbog problema s kvalitetom savitljivog zaslona, Galaxy Fold je odgođen čime su priliku za predstavljanje mobitela s UFS 3.0 memorijom dobili i drugi proizvođači.

Danu priliku je odlučio iskoristiti OnePlus koji će početkom idućeg tjedna (14. svibnja 2019.) predstaviti mobitele OnePlus 7 i OnePlus 7 Pro. Kako CEO tvrtke OnePlus, Pete Lau, navodi na službenom Twitter profilu UFS 3.0 memoriju dobit će oba modela, što će ih učiniti još bržima u odnosu na konkurenciju.

Naime, UFS 3.0 memorija u stanju je podatke čitati brzinom do 2100 MB/s, a nove zapisivati brzinom do 410 MB/s što je osjetno brže u odnosu na UFS 2.1 memoriju koja postiže brzine od 1000 MB/s i 260 MB/s. UFS 3.0 memorija je u odnosu na prethodnu (UFS 2.1) brža do 50%, a u odnosu na microSD kartice i SATA SSD-ove 20, odnosno 4 puta.

Do sada su procurile sve bitnije informacije oko mobitela iz serije OnePlus 7 i svakim danom stižu nove. Jedino ostaje još pitanje cijena koje bi ove godine mogle biti osjetno veće, pogotovo cijena Pro modela.