Fakultet turizma i ruralnog razvoja - Izvanredni uvjeti studiranja uz kvalitetu programa

Fakultet turizma i ruralnog razvoja nudi redoviti studij s područja ICT-a uz podršku jakih partnera i poticajno okruženje, financijski dostupan svima

Bug native subota, 29. travnja 2023. u 06:00

Studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo novi je studij Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, i dosad su upisane dvije generacije studenata. Studij traje tri godine (180 ECTS bodova), a izvodi se kao redoviti studij. S obzirom na to da se radi o novom programu, usklađen je s najnovijim trendovima i tehnologijama iz područja IT-ja i poduzetništva. Prilikom izrade programa oslonili smo se na naše partnere iz gospodarstva (FINA, Tis Grupa, Oracle), a rezultat našeg truda, moderni je studijski program iz područja informatike, koji se temelji na konkretnim znanjima i vještinama, koje su itekako konkurentne na tržištu rada. Završetkom studija student postaje stručni prvostupnik poslovne informatike (bacc.inf).

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi

Primarni fokus pri razvoju studijskog programa je podrška elektroničkom poslovanju i razvoj softvera. Ipak, bili smo svjesni da će dio studenata završetkom studija sami pokrenuti tvrtke i realizirati neke svoje ideje kroz startup projekte. To nas je potaklo da studijski program obogatimo kolegijima iz područja ekonomije i poslovanja, a prije svega, poduzetništva.

Jedna zanimljivost razlikuje nas od drugih informatičkih programa, a to je Poslovno-tehnološki projekt studenta (PTP). Studenti u okviru kolegija iz područja ekonomije i poduzetništva predlažu, odabiru i prezentiraju temu vlastitog projektnog zadatka. Projekt ga prati do kraja studiranja, kada ga kao komponentu završnog rada prezentira povjerenstvu i javnosti. Dakle, osim standardnih zadataka i vježbi, tijekom studiranja studenti paralelno rade na vlastitoj poduzetničkoj ideji. Različiti kolegiji na različite načine ocjenjuju PTP komponentu, pa tako iz kolegija vezanog uz baze podataka student izrađuje vlastiti ERA model i relacijsku bazu, iz web-programiranja vlastitu web-stranicu, mobilnu aplikaciju i slično. Na kraju studiranja svaki student ima vlastiti i službeno odobren online portfolio radova koji može pokazati potencijalnom poslodavcu. Ta ideja vrlo je dobro primljena od naših partnera potencijalnih poslodavaca.

Studentski dom Fakulteta turizma i ruralnog razvoja
Studentski dom Fakulteta turizma i ruralnog razvoja

Jasni i konkretni ciljevi studija

Prvi cilj je omogućiti svladavanje ekonomskih temelja za samostalno obavljanje poduzetničke djelatnosti. Pritom, naglasak je na razvijanju intelektualnih sposobnosti, kao što je znanje o pregovaranju, vođenju sastanaka, poslovnoj komunikaciji, računovodstvu te shvaćanja osnova poduzetništva i tzv. "mekih" vještina.

Drugi cilj je priprema za buduće zadatke iz područja informatike. Dakle, usvajanje naprednih znanja vezanih uz principe rada računala, operativnih sustava, uredskih aplikacija, računalnih mreža, Interneta te modernih poslovnih aplikacija na cloud i on premises temeljima. Od polaznika se očekuje usvajanje znanja vezanih uz izradu raznih vrsta digitalnih dokumenata, primjenu novih digitalnih tehnologija i pristupa u marketingu, automatizaciji i optimizaciji poslovnih procesa.

Treći cilj pretpostavlja usvajanje terminologije i načina razmišljanja vezanog uz razvoj računalnog softvera, tj. osnove programskog inženjerstva. Ostvarenjem navedenog cilja, student će steći konkretna i tražena informatička znanja. Znat će osmisliti softversko rješenje za konkretan problem, izraditi potrebne baze podataka te korištenjem programskih jezika izraditi jednostavnije softversko rješenje (aplikaciju).

Vjerujemo kako su ta znanja i vještine odličan temelj za konkretan ulazak u svijet poduzetništva, poslovne informatike i razvoja softvera.

Fakultet turizma i ruralnog razvoja nastao je transformacijom Veleučilišta u Požegi, koje je nakon tri desetljeća samostalnog funkcioniranja pripojeno Sveučilištu "J. J. Strossmayer" u Osijeku. Spomenuta transformacija i pripajanje bio je logičan evolucijski slijed, jer se Veleučilište u Požegi nalazilo među tri najbolje ocijenjena veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Studentima je na raspolaganju i studentski dom sa 110 ležaja, tako da u pitomom okruženju malog grada mogu studirati uz korištenje resursa koji su dosad bili dostupni samo u velikim sveučilišnim gradovima. Detaljnije o studiju možete se informirati na adresi www.ftrr.hr.

Bug 366 svibanj 2023.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?