Fakultet informatike i digitalnih tehnologija - Fleksibilni studijski programi

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija je znanstveno-nastavna sastavnica Sveučilišta u Rijeci, koja djeluje u području informatike i digitalnih tehnologija, nastavljajući tradiciju obrazovanja i istraživanja od nekadašnjeg Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci

Bug native subota, 29. travnja 2023. u 06:00

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija ponosi se radom na promicanju znanstvene izvrsnosti, kao i povećanju međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti, ponajviše kroz kompetitivne znanstvene i stručne projekte te suradnju sa znanstvenicima u zemlji i inozemstvu.

Izvodimo studijske programe na sve tri razine visokoškolskog obrazovanja – prijediplomskoj, diplomskoj i doktorskoj – i kontinuirano radimo na njihovoj prilagodbi novim znanstvenim spoznajama i tehnološkim trendovima. Prijediplomski studij traje tri godine i uključuje kvalifikacije koje prema HKO-u odgovaraju zanimanju programski inženjer. Sastoji se od obveznog dijela i izbornog modula. Prvom i drugom godinom studija obuhvaćeni su temeljni predmeti struke, dok na trećoj godini studenti mogu odabrati jedan od četiri izborna modula i time samostalno definirati svoj studijski program. Dostupni moduli su Razvoj programske potpore, Multimedijski sustavi, Informacijski sustavi i Komunikacijski sustavi.

Ključ je u prilagodljivosti

Takav prilagodljivi studijski program omogućuje studentima da se specijaliziraju za područje IT-ja koje odgovara njihovim sklonostima i interesima, poput primjene najmodernijih računalnih tehnologija u poslovanju, razvoja aplikacija za web i mobilne uređaje, ili izrade 3D modela i animacija za primjenu u računalnim igrama. Od akademske godine 2022./2023. izvodimo novi studijski program koji je prilagođen tržišnim trendovima i potrebama poslodavaca. Novi diplomski studij traje dvije godine i izvodi se u dva modula: Inteligentni i interaktivni sustavi te Poslovna informatika. S tim modulima usklađen je i naš nastavnički smjer diplomskog studija za obrazovanje nastavnika informatike.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci

Posebnost diplomskog studija je primjena novih tehnologija koje se temelje na AI-ju, znanosti o podacima, poslovnoj analitici, korištenju superračunala, te velika izbornost predmeta koji omogućuju stjecanje dodatnih znanja i vještina iz područja multimedijskih i komunikacijskih sustava.

Fakultet organizira i doktorski studij koji studente uvodi u znanstveno-istraživački rad i daje podlogu za razvoj novih metoda i tehnika te stvaranje novih znanja koja pridonose napretku i dobrobiti cjelokupnog društva. Odličnu suradnju njegujemo s doktorandima iz gospodarstva koji donose ekspertizu iz poslovnih područja i nude nam priliku za primjenu i proširenje znanja u različitim područjima primjene informatike i digitalnih tehnologija te da na krilima transfera znanja zajedno rastemo, razvijamo se i osnažujemo.

U nastavi primjenjujemo inovativne metode poučavanja koje se temelje na projektnom pristupu te rješavanju problema i primjeni tehnologija kao što su VR, 3D pisač, Dron, GoPro kamere, Mindstorms roboti, IOT senzori te superračunalo Bura. Posebno potičemo stjecanje praktičnih kompetencija, s naglaskom na njihovu primjenu u realnom okruženju tijekom stručne prakse u tvrtkama, na laboratorijskim vježbama, te uključivanjem studenata u stručne i znanstvene projekte.

Fakultet djeluje u suvremenim i moderno opremljenim prostorima, smještenim na sveučilišnom kampusu na Trsatu, te nudi bogate sadržaje po mjeri studenta, nadohvat strogog centra grada Rijeke. Studentima su dostupni i prostori za samostalni rad i slobodno vrijeme te, u neposrednoj blizini, i ostali studentski sadržaji.

Upisom studija informatike na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija postaje se studentom Sveučilišta u Rijeci te se stječe mogućnost korištenja brojnih prednosti za profesionalni i osobni razvoj koje Sveučilište pruža, poput virtualnog kampusa u okviru YUFE mreže – Young Universities for the Future of Europe – te razmjene studenata u okviru Erasmus+ i CEEPUS mreža.

Bug 366 svibanj 2023.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?