Sveučilište VERN' - Studenti VERN'ovih studija studiraju za budućnost

Samo sektor razvoja električnih vozila te adaptacije infrastrukture za budućnost imaju već danas izraženu potrebu za menadžerima koji, uz stručna tehnička, posjeduju i poslovna te upravljačka znanja i vještine

Bug native subota, 29. travnja 2023. u 06:00

Prema američkom Labor Departmentu, do 2030. će na globalnom tržištu nedostajati više od 85 milijuna developera i sistemskih inženjera, a prema procjenama Project Management Institutea, do iste te 2030., sektor tehničkog menadžmenta generirat će više od dva milijuna radnih mjesta svake godine. Tržište IoT (Internet of things) uređaja poput smartwatcha, pametnih televizora, pametnih zvučnika i sl., u samo dvije godine (do 2025.) porast će gotovo 100%, odnosno s trenutačnih 14,4 milijarde na 27 milijardi uređaja. Ako to stavimo u kontekst da će maturanti koji upišu fakultet u akademskoj godini 2023./2024. svoje diplomske studije završavati u 2029. godini, govorimo upravo o onome što ih očekuje u prvim godinama karijere.

Posjetite službenu web stranicu Sveučilišta VERN'

S pola milijuna na više od 85 milijuna

Stope tehnološkog razvoja iz godine u godinu rastu nevjerojatnom brzinom. Očekivanja i navike kupaca se mijenjaju. Korisnici traže nova korisnička iskustva, a poslovne organizacije nove načine za rezanje troškova i povećanje produktivnosti.

To najbolje ilustrira razlika u procjenama o nedostatku developera, za koje je Europska komisija 2017. godine prognozirala da će ih na globalnoj razini do 2020. nedostajati pola milijuna, a toliko ih je nedostajalo samo u EU, dok novije procjene, poput one američkog Labor Departmenta, ukazuju da će do 2030. na globalnom tržištu nedostajati više od 85 milijuna developera i sistemskih inženjera. To je potražnja koju generira tehnološki razvoj, u razdoblju od samo deset godina.

Što rade tehnički menadžeri

Dodamo li tome i ranije spomenutu procjenu Project Management Institutea da će sektor tehničkog menadžmenta godišnje generirati više od dva milijuna radnih mjesta do 2030., logično je pretpostaviti da su fakultetsko obrazovanje i specijalizacija u ovim područjima ulaganje na sigurno.

Primjerice, samo sektor razvoja električnih vozila te adaptacije infrastrukture za budućnost imaju već danas izraženu potrebu za menadžerima koji, uz stručna tehnička, posjeduju i poslovna te upravljačka znanja i vještine. Projektni menadžeri, proizvodni menadžeri, tehnički direktori, projektni inženjeri i proizvodni menadžeri, neki su od poslova s najvećom potražnjom u najrazvijenijim članicama Europske unije.

Upravo budući stručnjaci s područja tehničkog menadžmenta predstavljaju odgovarajući matching znanja i vještina za proizvodne i istraživačke pogone kompanija kao što su Amazon, BMW, Siemens, Philips, Google, Microsoft, IBM, pa čak i uspješne hrvatske proizvodne tvrtke poput Rimca.

Za koje te poslove pripremamo?
Poslovna informatika Tehnički menadžment Internet stvari (IoT – Internet of Things)
Backend developer Technical director IoT developer
Frontend developer Technical project manager IoT solutions arhitect
Fullstack developer Quality manager IoT infrastructure designer
Big data analyst Product manager  IoT security expert
Web i mobile developer Maintenance manager, itd. IoT project manager, itd.
System administrator     

Bez IoT stručnjaka nema ni "pametnog življenja"

Iako najrazumljiviji primjer primjene novih tehnologija, poput Interneta stvari (engl. Internet of Things – IoT) i umjetne inteligencije (engl. artificial intelligence – AI) danas nalazimo u području autonomnih vozila, gdje brojni senzori prepoznaju objekte ili, primjerice, prometne znakove, još jednostavniji primjeri primjene nalaze se na pametnim satovima i raznim mobilnim aplikacijama. Usput, znate li koliko na svijetu postoji mobilnih aplikacija? Samo ih iStore i Google Play broje više od 5 milijuna.

Developeri su, mogli bismo tako reći, postali krucijalni za naše svakodnevno funkcioniranje, jer često nismo niti svjesni da se s Internet of Things tehnologijama susrećemo kod beskontaktnog plaćanja, navigacije u vozilima, u području energetski učinkovitih zgrada i pametnih gradova, pametnih kućanskih aparata, pametne sportske opreme, itd.

I baš zbog umreženosti gotovo svih životnih aktivnosti, IoT developeri traženi su u velikim kompanijama poput Boscha, Siemensa, Schneider Electrica, Philipsa, IBM-a, Microsofta, Intela i mnogih drugih, ali i u domaćim tehnološkim liderima i uspješnim startupima.

 

Bug 366 svibanj 2023.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?