Twitter Blue neispravno istaknutom cijenom pretplate krši europska pravila

Iako je u SAD-u uobičajeno cijene proizvoda i usluga iskazivati bez poreza, u Europskoj uniji vrijede neka druga pravila. Regulatori su sada uhvatili Twitter u prekršaju, jer na cijene pretplate nije dodao PDV

Sandro Vrbanus subota, 18. ožujka 2023. u 06:00

Pretplata na "plavu kvačicu" u sklopu programa Twitter Blue uvedena je nedavno, a već je utvrđeno da u svojem cjeniku krši pravila o poštenom tržišnom natjecanju i zaštiti potrošača u Europskoj uniji. Nadležni regulator, irski centar za zaštitu potrošača ECC utvrdio je kako Twitter netočno oglašava svoje cijene pretplate, odnosno da na njima ne ističe PDV, koji se zaračunava prilikom naplate.

Pretplata na Twitter Blue u Hrvatskoj tako košta 8 eura mjesečno, ali samo u slučaju kada se kupuje preko weba. Na Androidu i iOS-u, gdje Google i Apple naplaćuju provizije od 30%, ista pretplata košta 11 eura mjesečno. Godišnja se opcija jednokratno plaća 84 eura na webu ili pak 114,99 eura putem mobitela – barem ako pogledate službeni cjenik.

"Zaboravili" PDV

No, ako ste među ona tri korisnika koji će se odlučiti platiti za verifikacijsku kvačicu, jednom kada poklikate tu narudžbu, na posljednjem će vam se koraku prije naplate obračunati PDV.

Ups... nije 8 nego 10, nije 84 nego 105 eura
Ups... nije 8 nego 10, nije 84 nego 105 eura

Irski ECC provjerio je i potvrdio da je takva situacija u više država članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska. Kod nas se naplaćuje lokalni PDV, pa će svim potencijalnim vlasnicima plavih kvačica to zadovoljstvo biti 25% skuplje nego im to Twitter prikazuje.

Takva je praksa suprotna pravilima EU i izravno krši direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi poslovnog subjekta u odnosu prema potrošaču na unutarnjem tržištu. Twitter je u prekršajima prema člancima 6. i 7. Direktive, koji uključuju "zavaravajuće radnje" i "zavaravajuća izostavljanja" u poslovnoj praksi. ECC je tek savjetodavno prekogranično tijelo, pa Twitteru ne prijeti odmah i kazna zbog ovakvog ponašanja – to bi se moglo dogoditi tek ako ih prijave, a tada bi im prijetila novčana kazna u visini od najmanje 4% njihovog godišnjeg prometa, ostvarenog u državama gdje je pravilo prekršeno, odnosno minimalno 2 milijuna eura.