Čavrljanje i društvo - Društveno komuniciranje

Telefonima je oduvijek temeljna namjena bila komunikacija, a pametni telefoni to su s jedne strane dodatno ojačali, no istodobno su uspjeli promijeniti trendove. Umjesto tradicionalne glasovne komunikacije, danas je na cijeni razmjena tekstualnih poruka te ona opća komunikacija preko brojnih društvenih mreža. Međutim, trend je prošle i ove godine postao neupitan – mnogi žele koristiti komunikacijske servise koji drže do privatnosti svojih korisnika…

Matija Gračanin srijeda, 30. lipnja 2021. u 01:00

Bridgefy je praktična aplikacija koja izgleda kao i bilo koja druga komunikacijska aplikacija, no koja omogućuje komunikaciju i onda kada veza s Internetom nije dostupna, i u specifičnim okolnostima kao što je na festivalima i koncertima, sportskim stadionima, velikim okupljanjima, na prosvjedima i putovanjima, ili u slučaju prirodnih katastrofa. Radi prilično jednostavno, a kako bi se komunikacija ostvarila, oslanja se BLE (Bluetooth Low-Energy), pri čemu se stvara mesh mreža kako bi doseg bio veći. Uz razmjenu poruka s pojedincima, moguće je slati poruke i na veći broj korisnika koji se nalaze u blizini (ne dalje od 100 metara) i koji na pametnim telefonima imaju postavljen i instaliran Bridgefy. Samo postavljanje i korištenje aplikacije prilično je jednostavno, a za prvi put potrebno je imati aktivnu vezu s Internetom, kako bi se izradio korisnički profil. Jednom kada je registracija dovršena, internetska veza može se isključiti, no mora se osigurati da je aktivan Bluetooth. Kontakte nije potrebno dodavati zato što će Bridgefy automatski otkriti one koji se nalaze u blizini.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.

Najboljih 150 mobilnih aplikacija za 2021.

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi