Huawei Mate Xs, druga generacija mobitela sa savitljivim zaslonom, stiže u ožujku 2020.

Iako se na tržištu još nije pojavio ni originalni X model, Huawei je već najavio njegovog nasljednika za 2020. godinu – Mate Xs kažu stiže u ožujku

Stjepan Bilić nedjelja, 27. listopada 2019. u 06:30

Jedan od glavnih hirova proizvođača mobitela ove godine bili su uređaji sa savitljivim zaslonima. Kako se pokazalo u Samsungovom slučaju isti su prerano stigli, te za pravu uporabu neće biti upotrebljivi još neko vrijeme, sad duže ili kraće vrijeme će pokazati.

Podsjetimo, zbog specifičnosti samog zaslona ali i mehanizma za njegovo savijanje često bi i najmanja količina prašine oštetila zaslon i učinila uređaj neupotrebljivim. Samsung je stoga prvu inačicu Galaxy Folda morao povući i prije nego je stigla na tržište te otkloniti uočene nedostatke. No ni novi, novi Galaxy Fold nije se pokazao pretjerano izdržljiv.

Zahvaljujući tome što se Samsung gurao da bude prvi na svijetu koji će predstaviti telefon sa savitljivim zaslonom, Mate X kojeg je proizveo Huawei ostao je neokaljan, jer je povučen na doradu prije nego je stigao recenzentima u ruke. Kako je od tada prošlo par mjeseci Huawei je odlučio kako poboljšana inačica Mate X-a mora dobiti i hardversko poboljšanje kako bi se zainteresiranim kupcima iskupili za produženo vrijeme čekanja.

Po novome, Mate X službeno će u prodaju stići sredinom idućeg mjeseca, točnije 15. studenog 2019. godine. Tako je barem naglašeno tijekom nedavnog događaja na kojemu je Huawei za kinesko tržište predstavio 5G modele Mate 30 i Mate 30 Pro telefona.

Zanimljivo na istom događaju bilo je govora i o nasljedniku Mate X. Druga generacija Huaweijevog savitljivog telefona nosit će naziv Mate Xs. Hardverski će biti poboljšan – temeljit će se na Kirin 990 čipu koji sadrži integrirani 5G modem, ali i bolju NPU jedinicu. Podsjetimo, Kirin 990 predstavljen je početkom rujna ove godine, i trenutno je najmoćniji čip na svijetu, tako barem tvrde u Huaweiju.

Ako se budu držali najavljenog termina, Mate Xs na tržište će stići u ožujku 2020. godine, odnosno četiri mjeseca nakon modela Mate X. Ostale specifikacije nisu otkrili, o tome će više riječi biti u narednom razdoblju, dok se leakeri i njihovi doušnici sinkroniziraju.