Huawei objavio kojih će osam mobitela najprije dobiti Android Q

Ove jeseni Google će pustiti u opticaj službenu inačicu Androida Q koji je još uvijek u fazi izrade, Huawei je požurio obavijestiti svoje fanove kojih će osam njihovih mobitela prvi dobiti Android Q

Stjepan Bilić srijeda, 15. svibnja 2019. u 06:00

Google će ove, kao i ranijih godina na jesen predstaviti novu inačicu Androida koja se trenutno razvija pod kodnim nazivom Android Q. Koji će službeni naziv ponijeti ostaje za vidjeti, pogotovo jer prvo slovo mora biti slovo „Q“ i mora biti neko „slatko ime“ kao što je bio slučaj do sada, a što neće bit lagan zadatak, jer deserata s početnim slovom „Q“ i nema previše (Qurabiya, Quindim, Queen of Puddings, Qottab, Quesito, Queijadinha, Quirks, Quince...).

Naravno, uvijek postoji mogućnost da se s desetom inačicom Androida Google odluči na zaokret u imenovanju i tako po prvi put Android dobije netko ne toliko slatko ime. No, o tome ćemo više znati na jesen, negdje u kolovozu, ako je suditi prema zadnje tri inačice – Pie, Ore i Nougat.

Novi Android Q donijet će dosta promjena, od nativne podrške za tamnu temu, do Smart Reply, Live Caption, Focus Mode, Family Link i drugih značajki o kojima smo više pisali ovdje. Također, Android Q bit će najsigurniji Android do sada, najavljeno je preko 50 novih značajki koje se tiču sigurnosti i privatnosti korisnika.

No, kako znamo iz iskustva, najnoviju inačicu Androida osim Googleovih mobitela nedobivaju svi mobiteli koji se u tom trenutku nalaze na tržištu. Razloga za to je više, jedni se proizvođači pravdaju kako pojedini uređaji nisu dovoljno snažni za novi Android dok drugi računaju kako je isplativije prodati novi uređaj, nego plaćati programere da održavaju stari. Ipak nije sve tako crno, ima i onih proizvođača koji redovito nude nadogradnje i za starije uređaje.

Do sada su popis mobitela namijenjenih za nadogradnju na Android Q kada isti bude spreman objavili Xiaomi i HMD Global. A nedugo potom su i Huawei i Honor odlučili objaviti popis osam mobitela za koje jamče kako će prvi dobiti nadogradnju na Android Q. naravno, kasnije će uslijediti i dodatni modeli, no vlasnici ovih osam imat će priliku prvi isprobati Android Q.

Na popisu se pod Huaweijevim brendom nalazi šest mobitela, a pod Honorovim dva. Riječ je o mobitelima Huawei Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20X, Mate 20 RS Porsche Design, P30 i P30 Pro te Honorovim mobitelima View 20 i Magic2.

Inače, Huawei je pokrenuo i Android Q Beta 3 program, koji traje od 8. svibnja do 30. lipnja 2019. godine. Huawei je na svojim stranicama omogućio i registraciju korisnika koji bi željeli sudjelovati u beta testiranju, a vlasnici su mobitela Mate 20 Pro i dakako developeri. Da bi se neka osoba prema Huaweijevim kriterijima mogla smatrati developerom mora imati minimalnu jednu objavljenu aplikaciju na Google Playu. Također, da bi prijava bila valjana potrebno se za Beta program prijaviti preko emaila koji je povezan s developerskim Google Play računom, što do sada nitko nije učinio, iako ima više stotina prijava za sudjelovanje u Beta programu. Čini se kako nitko od njih nije pažljivo pročitao uvjete za prijavu.

Nažalost, hrvatski developeri za sada nisu u mogućnosti prijaviti se za sudjelovanje u programu. Barem ne s hrvatskom adresom. No, ako su nalaze u nekoj od podržanih zemalja, mogu, a to su: Italija, Belgija, Španjolska, Njemačka, Francuska, Portugal, Nizozemska, Češka, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Poljska, Danska, Rumunjska, Švedska, Finska, Norveška, Srbija i Ukrajina. Više o programu možete saznati na službenim stranicama tvrtke Huawei.