AOC U3277PWQU - Prostrani radnik

Premda nije pogodan za igranje, 32-inčna dijagonala i 4K rezolucija, u kombinaciji s odličnom ergonomijom, ovaj monitor čine zanimljivim za razne oblike rada

Davor Šuštić utorak, 31. ožujka 2020. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 31,5" / 3.840x2.160 (140 PPI) / 60 Hz
Tip matrice MVA
Kontrast/Svjetlina 3.000:1 / 300 cd/m2
Izvedba napajanja Integrirano
Izvedba pozadinskog osvjetljenja DC
Vrijeme odziva 4 ms (GtG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, DVI, VGA, 4x USB 3.0
Namještanje po visini / Pivotiranje / VESA nosač Da / Da / Da
Jamstvo 3 godine

Za dodatnih 400 kuna, koliko je ovaj monitor skuplji od AOC-ova modela U3277FWQ, dobiva se uređaj gotovo identičnih specifikacija, ali s jednom ključnom razlikom: potpuno drugačijom izvedbom nosača ekrana. Pogađate, nosač je u ovom slučaju konstruiran tako da dozvoljava sve oblike prilagodbe položaja ekrana – naginjanje, zakretanje u lijevu i desnu stranu, namještanje po visini te čak i pivotiranje (rotira se za 90°, u smjeru kazaljke na satu). Ukupni raspon visine iznosi oko 16 centimetara: u najdonjem položaju, donji rub monitora od stola je udaljen pet centimetara, a u najgornjem 21 centimetar. Zahvaljujući tome, pronalazak optimalnog radnog položaja s ovim je monitorom trivijalan, bez obzira na visinu korisnikovog stola i uobičajeni položaj sjedenja.

Druga bitna razlika u odnosu na U3277FWQ jest postojanje USB huba. Konektori su smješteni na stražnji greben na desnom boku monitora i dovoljno su uvučeni da spojeni USB stickovi neće biti vidljivi sprijeda. Radi se o dva USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, od čega je jedan USB 3.0 port powered, što znači da ostaje aktivan i kad je računalo isključeno te je pogodan za punjenje baterije mobitela i drugih spojenih gadgeta. Pored ovih konektora nalazi se i USB upstream port, koji pomoću priloženog kabela valja povezati s računalom. Bilo bi zgodnije da je upstream port smješten s videoulazima (DisplayPort, HDMI, DVI, VGA) i audiokonektorima (3,5-milimetarski ulaz i izlaz), kako bi svi kabeli dolazili s istog mjesta. Ipak, uz malo truda, moći ćete sakriti USB upstream kabel, kao i sve druge kabele – za gornji dio nosača možete ih fiksirati, primjerice, plastičnom vezicom i platnenom trakom s čičkom, a na njegov donji dio AOC je ugradio plastični držač, koji, doduše, djeluje prilično krhko.

Iako istih tehničkih specifikacija, 32-inčni MVA panel ovog monitora u nekim se aspektima pokazao boljim od onoga koji je ugrađen u U3277FWQ. Sasvim je izgledno da se radi o nazivno identičnom panelu te da “samo” svjedočimo razlikama koje nastaju u proizvodnji jeftinijih matrica, što je dugogodišnji problem, čije se rješenje ne nazire. Bilo kako bilo, naši instrumenti ne lažu: testirani, skuplji U3277PWQU ima osjetno višu preciznost boja, drastično bolju uniformnost boja te niži input lag. Doduše, input lag u prosjeku još uvijek iznosi pozamašnih 40 milisekundi pa ovaj monitor ne možemo preporučiti ni za kakav oblik igranja, ali to je svejedno za 10 milisekundi manje od input laga jeftinijeg modela U3277FWQ.

Izmjerena gamma krivulja
Izmjerena gamma krivulja

Kad govorimo o preciznosti boja, prosječni ∆E je 2,72. Brojni tonovi boja imaju ∆E veći od 3 pa ni ovaj monitor ne možemo preporučiti za ozbiljniji grafički i dizajnerski rad, ali sa svim ostalim primjenama nema problema – prikaz boja i tonskih prijelaza sasvim je dobar. Uniformnost boja po površini ekrana u najgorem slučaju ima odstupanje od ∆E 4,7 (donji lijevi ugao panela), ali uglavnom ne prelazi ∆E 3 pa te oscilacije oko prosječnog korisnika ne može uočiti. Ravnomjernost pozadinskog osvjetljenja nalik je onoj kod modela U3277FWQ – sredina ekrana je najsvjetlija, a okolna područja tamnija su između 5 i 18%. Ni ta pojavnost u svakodnevnom radu ne pokazuje se problematičnom, ali svakako onemogućuje ozbiljnije načine korištenja ovog monitora. Pokrivenost prostora boja jest 100% za sRGB, 88% za Adobe RGB te 97% za DCI-P3.

Uniformnost boja pri svjetlini od 250 nita
Uniformnost boja pri svjetlini od 250 nita

Za razliku od svojeg jeftinijeg brata, U3277PWQU zahtijeva nešto više namještanja za postizanje najboljeg prikaza koji je, bez hardverske kalibracije, sposoban ponuditi. Testirani primjerak tvornički je bio namješten na temperaturu bijele boje od 6.927 K i svjetlinu od 282 cd/m2. Kako bi se to korigiralo, u izborniku Color Setup> Color Temp. treba odabrati User i zatim postaviti zeleni kanal na 47, a plavi na 45. Tada još valja spustiti Brightness na 83. Time smo dobili temperaturu bijele boje od 6.516 K i svjetlinu od točno 250 cd/m2. Još smo u izborniku Luminance gammu namjestili na Gamma 2, jer smo za tu postavku izmjerili vrijednost i krivulju najbližu optimalnoj (tražimo 2,2, dobili smo 2,3).

Uniformnost pozadinskog osvjetljenja pri svjetlini od 250 nita
Uniformnost pozadinskog osvjetljenja pri svjetlini od 250 nita

Sa svim navedenim na umu, stava smo da U3277PWQU vrijedi dodatnih 400 kuna, u odnosu na AOC-ov drugi 32-inčni 4K monitor, U3277FWQ. Pritom ćete veće koristi imati od neusporedivo bolje upravljivosti i postojanja USB portova, nego od samih razlika u prikazu, zato što one u svakodnevnom radu većini korisnika neće biti uočljive. Doduše, ne treba zaboraviti ni Philipsov model 328E1CA, koji je 700 kuna jeftiniji, a nudi znatno preciznije i uniformnije boje te je, za razliku od AOC-ova dvojca, upotrebljiv za grafički zahtjevniji rad.

REZULTATI TESTIRANJA
Izmjerena maksimalna svjetlina 291 cd/m2
Izmjereni input lag (minimalni/prosječni/maksimalni) 35,83 ms | 40 ms | 43,33 ms
Izmjereni statični kontrast (pri maksimalnoj svjetlini) 2.530:1
Izmjerena prosječna preciznost boja ∆E 2,72
Izmjereni gamut 100% sRGB | 88% Adobe RGB | 97% DCI-P3
Izmjerena potrošnja pri maksimalnoj svjetlini 45 W

AOC U3277PWQU

  • Izvrsna upravljivost ekrana
  • Široki kutovi gledanja
  • Odlična oštrina prikaza
  • Podržani Picture-in-Picture i Picture-by-Picture načini rada
  • Visoki kontrastni omjer
  • Općenito dobra kvaliteta prikaza
  • Četiri USB porta
  • Visoki input lag
  • Nije pogodan za ozbiljniji grafički rad
Performanse 6
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 3.499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HGSPOT informatika
Bug 329 travanj 2020.

Najjeftiniji 4K monitori