Saznajte sve o Windowsima 11 uz novi Bug

Prije šest godina, pri predstavljanju Windowsa 10, iz Microsofta su nas uvjeravali kako je to - to! Nema dalje! I tko bi rekao da će se u jednom trenutku predomisliti i skrušeno priznati - idemo dalje!

Miro Rosandić subota, 28. kolovoza 2021. u 08:00

Kada zvizdan zapeče kao što je ovoga ljeta nemilo pržio, gotovo mjesecima bez prestanka, i mi kontinentalci shvatimo kako je teško ljudima s juga, na surom kamenjaru, funkcionirati u takvim uvjetima. Spas smo tražili u planinama ili na morskim plažama i jezerima, a tko nije imao kamo otići, spuštao je rolete, polijevao terase i balkone vodom, u boljem slučaju hladio se ventilatorima i klima uređajima. Ali svijet nije stao, malo više buke diglo se o klimatskim promjenama, strepilo se od iznenadnih oluja, no uza sve to, poslovni i industrijski svijet nije nimalo usporio. Što se tiče informatičarskog biznisa, ovo je ljeto bilo iznimno plodonosno…

Svakako najznačajniji trenutak proteklog ljeta dogodio se krajem lipnja, baš kada je naš ljetni dvobroj bio u tiskari – Microsoft je predstavio Windowse 11, iako je 2015. godine tvrdio kako se takvo što nikada više neće dogoditi.

Mala digresija – na početku teksta upotrijebio sam stilski jaku riječ “zvizdan” i kopkalo me da sam je već koristio u nekom od prošlih uvodnika (što i ne bi bilo neko čudo s obzirom na to da ih pišem već skoro trideset godina), pa sam naknadno pretražio sve tekstove koje imam u arhivi uvodnika. I doista, koristio sam je već jednom, točnije u broju 274, baš kada sam najavljivao naš prvi osvrt na, nećete vjerovati, Windowse 10! Neobična koincidencija.

Svi vrlo dobro znate priču o Windowsima 10 koji su predstavljeni kao konačni produkt, operacijski sustav koji će se kontinuirano nadograđivati, ali nikada neće biti zamijenjen “novom verzijom”. Nije to ni tada djelovalo jako uvjerljivo, pa tako ni ovoljetna najava nove verzije nije izazvala neki poseban šok iznenađenja među korisnicima.

Iskoristili smo ljetnu pauzu, koja nastaje nakon što izdamo dvobroj, da dobro upoznamo Windowse 11, i kao što ste vjerojatno očekivali, u rujanskom Bugu posvetimo im cijelu temu broja. Pisanja su se uhvatili Drago Galić i Matija Gračanin, dva vrlo plodonosna autora, pa se pripremite – ima puno toga za čitanje.

Najbitnije je: Windowsi 11 u konačnoj verziji trebali bi biti izdani tijekom listopada i bit će besplatni za sve vlasnike Windowsa 10; kako sada stvari stoje, imaju određenih hardverskih zahtjeva, pa zbog toga ipak neće biti dostupni baš svima (o tim detaljima puno više informacija možete pročitati u uvodnom tekstu teme broja).

Radeon RX 6600 XT – Isprobali smo najpristupačniju grafičku karticu iz AMD-ove serije RX 6000, koja u ASRockovoj izvedbi cilja na igrače koji posjeduju Full HD ili 1440p monitor
Radeon RX 6600 XT – Isprobali smo najpristupačniju grafičku karticu iz AMD-ove serije RX 6000, koja u ASRockovoj izvedbi cilja na igrače koji posjeduju Full HD ili 1440p monitor

Da nije samo Microsoft bio produktivan ovog ljeta, bit će vam jasno kada vidite koliko smo puno novih uređaja dobili na testiranje. Startamo s hard-hitom ASRock Radeon RX 6600 XT Phantom Gaming, najnovijom AMD-ovom grafičkom karticom koja je dosad najpristupačnije rješenje temeljeno na arhitekturi RDNA2, s fokusom na igranje pri Full HD razlučivosti.

Dalje ću, zbog ograničenog prostora, pobrojati samo one uređaje koji su na kraju zavrijedili i “Bug preporuku”: Patriot Viper Steel DDR4 4400C19 16 GB, vrh ponude DDR4 memorija; Gigabyte RTX 3080 Ti Gaming OC 12GB, grafička kartica namijenjena igračima duboka džepa i visokih kriterija; Asus ROG Strix G15 Advantage G513QY, prvi laptop opremljen perjanicama AMD-ove mobilne ponude – procesorom Ryzen 9 5900HX i grafikom Radeon RX 6800M; LG UltraFine Ergo 32UN880, 32-inčni 4K IPS monitor koji uz kvalitetan prikaz nudi i vrhunsku upravljivost; AOC GH300, dobro poznati proizvođač monitora ponudio je tržištu i kvalitetan headset u klasi ispod 500 kuna; Cambridge Audio Evo 75, pametno pojačalo, za koje recenzent kaže da je jedno od najpoželjnijih koje novac može kupiti; IKEA SYMFONISK, neobičan okvir za sliku s WiFi zvučnikom; Logitech G335, iznimno udoban headset, dobrih performansi i niske cijene; Huawei Watch 3 Pro, ponajbolji pametni sat u Huaweijevoj ponudi iznimno je kvalitetan, dobrog dizajna i dugotrajne baterije, ali i nemale cijene.

Svakako bih vam još skrenuo pozornost na recenzije tri neobična uređaja: Mountain Everest Max, modularnu mehaničku tipkovnicu revolucionarnog koncepta; reMarkable 2, digitalnu bilježnicu koja je tako izvedena da se pri korištenju ima isti osjećaj kao kada se piše po papiru; Unihertz Jelly 2, minijaturni smartfon s funkcionalnošću “pravih” mobitela i ekranom od tri inča.

Tradicionalno u rujnu objavljujemo popis dobitnika EISA AWARDS 2021 – 2022 priznanja, uz detaljnije predstavljanje nagrađenih u kategorijama mobilnih uređaja i HI-FI-ja.

Ove jeseni izlazi niz igara top klase, pa smo napravili pregled čemu se sve možete veseliti, uz nešto opširniju najavu Company of Heroes 3, nastavka jednog od najboljih RTS-a svih vremena. Jasno vam je koja je igra naš intimni favorit.

Novi Bug, osim na novinskim kioscima, dostupan je i u digitalnom obliku na svim platformama!

Pametni dom – U ovomjesečnoj kolumni Davor Šuštić dijeli svoje zadovoljstvo “sklepanim” rješenjem za pametni dom, koje se iz eksperimenta pretvorilo u nešto što svakodnevno koristi (str.10)
Pametni dom – U ovomjesečnoj kolumni Davor Šuštić dijeli svoje zadovoljstvo “sklepanim” rješenjem za pametni dom, koje se iz eksperimenta pretvorilo u nešto što svakodnevno koristi (str.10)
Span na Zagrebačkoj burzi – Prekinut je post dug 18 godina, tijekom kojeg nitko iz domaćeg tehnološkog sektora nije ponudio svoje dionice u javnoj kotaciji Zagrebačke burze (str. 12)
Span na Zagrebačkoj burzi – Prekinut je post dug 18 godina, tijekom kojeg nitko iz domaćeg tehnološkog sektora nije ponudio svoje dionice u javnoj kotaciji Zagrebačke burze (str. 12)

 

Bug 346 rujan 2021.